instant fap

Veliki planovi sanskih voćara

Udruženje voćara „Zelenika“ iz Sanskog Mosta održalo je jučer sastanak svojih članova na kojem se razmatrao dosadašnji rad udruženja te planovi u budućoj godini.

zelenikaNa ovom sastanku je istaknuto kako se godina koja je na izmaku može smatrati uspješnom i pored izrazito loših vremenskih uslova za voćarstvo. Jedna od tema bila je i zaštita voćnjaka od elementarnih nepogoda te se razgovaralo o mogućnostima nabavke protivgradnih mreža, kao i zaštiti voćaka od štetočina i biljnih bolesti. Dogovoreno je da se obezbjedi savjetodavna uloga profesionanog agronoma voćara koji bi vodio brigu o zdravlju sanskih voćnjaka.

Na održanom sastanku mogla se čuti i zanimljiva ideja kako lokalne vlasti mogu pomoći domaće proizvođače zdrave hrane. Predloženo je da se obezbjedi jedan poseban prostor u gradu gdje bi se nalazili štandovi gdje bi svoje proizvode isključivo prodavali sanski proizvođači. Od svog osnivanja udruženje voćara „Zelenika“, po ocjenama mnogih, izraslo je u najorganizovanije udruženje na području Unsko-sanskog kantona te ostvarilo značajne rezultate u proizvodnji i popularizaciji voćarstva.

KOMENTARI