instant fap

Veliki uspjeh bh. proizvođača namještaja u Kelnu

Veliki uspjeh bh. proizvođača namještaja u Kelnu

Bosanskohercegovačka industrija namještaja MS&WOOD (Majstori i Drvo) ponovila je prošlogodišnji uspjeh pobijedivši u dvije različite kategorije inovativnog namještaja za stolicu i sto na Međunarodnom sajmu IMM Cologne u njemačkom Kelnu.

Žiri najznačajnijeg svjetskog sajma namještaja nagradio je dizajn stolice i stola iz najnovije kolekcije „Elle“ koja je danas premijerno predstavljena na štandu MS&WOOD-a.

Ove proizvode proizvođača iz Fojnice dizajnirala je sarajevska dizajnerica Nataša Perković, a nagrađeni su u kategoriji pobjednika Iconic Awards: Interior Inovation Winner.

„Drugi put zaredom ušli smo sa našim namještajem ‘created in BiH’ u vrh svjetski priznatih proizvođača. Ako je sajam u Kelnu Olimpijada, MS&WOOD je po drugi put za redom istrčao najbolje vrijeme u svojoj kategoriji“, izjavio je direktor kompanije Muhamed Pilav.

„Kolekcija ‘Elle’ je nastala kao plod izvanredne saradnje dizajna i vrhunskih majstora. Naš brand postigao je svjetski uspjeh i ovom prilikom bih zahvalio svima koji su učestvovali u njegovom kreiranju. Želim istaći da je ovim pobijedila i bh. industrija namještaja, jer drvo je bosansko, dizajneri su iz BiH, majstori i menadžeri su iz BiH.“

Moderne tehnologije i klasično stolarstvo

Kolekcija namještaja „Elle“, za koju kažu kako je „sofisticirana ljepota“, proizvedena je najmodernijim tehnologijama obrade drveta na 5-osnim CNC mašinama, u kombinaciji sa tehnikama klasičnog stolarstva, te ručne obrade u završnici.

I kod stolice i stola iz ove kolekcije primjetna je pažljivo modelirana estetska strana koja daje komplementarnost s različitim namještajem. „Elle“ koristi minimalnu količinu materijala kako bi dosegla optimalnu strukturalnu veličinu, a ovi dijelovi namještaja napravljeni su od vrlo kvalitetnog drveta.

„Dvije nagrade IMM Cologne Iconic Awards Winner, koje je osvojila kolekcija ‘Elle’, su priznanje bh. dizajnu i bh. proizvodnji. Uvjerena sam da dolazi vrijeme kada će naša proizvodnja i naš dizajn postati sinonim za izvrsnost na globalnoj razini. Htjela bih se zahvaliti inovativnim inžinjerima i spretnim majstorima MS&WOOD koji su ‘Elle’ pretvorili u stvarnost. Ove nagrade su plod našeg zajedničkog rada“, kazala je Perković.

Ranija priznanja

Firma MS&WOOD je i prošle godine na ovom sajmu nagrađena istim nagradama za stolicu i sto iz ‘Primum collection 2016’, koju je dizajnirao Ado Avdagić. Nakon uspjeha postignutog prošle godine u Kelnu, uslijedilo je uvrštavanje nagrađene kolekcije na Triennale umjetnosti i dizajna u Milanu.

Više puta nagrađivani namještaj koji se proizvodi u Fojnici izazvao je još prošle godine pažnju svjetskih arhitekata, dizajnera enterijera i vlasnika salona luksuznog namještaja, pa je, pod etiketom „created in BiH“, sastavni dio ponude salona namještaja u New Yorku, Parizu, Južnoj Koreji, Maroku…

Kompanija MS&WOOD zapošljava 300 radnika, godišnje proizvodi 600.000 stolica i 100.000 stolova koje izvozi u više od 40 država svijeta. Plan je da do 2018. godine dostigne proizvodnju od milion komada namještaja godišnje.

KOMENTARI