instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Velikom broju trgovaca uvećana plata zbog prekovremenog i rada na državni praznik

Velikom broju trgovaca uvećana plata zbog prekovremenog i rada na državni praznik

Iz Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini BiH tvrde da su radnici u trgovačkom sektoru, zbog nelojalne konkurencije u kojoj se vodi borba među trgovačkim lancima, loše uređenih odnosa u zakonodavstvu te pritiska vlasti da se kroz kolektivno pregovaranje devastiraju ranije stečena prava radnika, radnici u trgovini na dobrom putu da postanu robovi. Istovremeno, iz Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo ističu da je, zahvaljujući njihovom djelovanju, velikom broju trgovaca osigurana uvećana plata.

Iako Zakon o radu sadrži odredbe kojima je, između ostalog, uređeno pitanje zabrane diskriminacije, zaključivanje ugovora o radu, pitanje načina ostvarivanje prava i obaveza iz radnog odnosa, nadzora nam primjenom propisa o radu te pitanje kaznenih odredbi, iz sindikata navode da su radnici nerijetko izloženi mobingu, prijetnjama i zastrašivanju.

“Radnici su pritisnuti snagom politike i snagom primitivnih poslodavaca, gdje i jedni i drugi koriste pravosuđe, tako da je danas besmisleno tražiti pravdu na bilo kojoj adresi u ovoj državi. Dosadašnja iskustva ukazuju na određena kršenja prava radnika u sektoru trgovine zbog nepoštivanja radnog vremena od poslodavaca, zbog neisplaćivanja naknada za prekovremeni rad i sl.”, kazao nam je Mehmed Avdagić, predsjednik PPDIVUT-a BiH.

Poštivanje prava radnika u trgovini često je predmet inspekcijskog nadzora. Stupanjem na snagu Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima i drugim osobama angažovanim na radu 26. novembra prošle godine, inspektori su utvrđivali i okolnosti poštovanja radnog vremena, kao i priznavanje prava na plaćanje prekovremenog rada te rada na dan praznika.

“Djelovanjem inspektora rada, velikom broju radnika trgovačkih centara je u proteklom periodu osigurana uvećana isplata plate po osnovu prekovremenog rada i rada na dan državnog praznika. Ističemo da se trgovačka djelatnost odvija uglavnom u radnom vremenu raspoređenom na šest dana u sedmici s jednim danom sedmičnog odmora, što je u skladu s važećim propisima”, navode iz Uprave za inspekcijske poslove KS.

Svi zaposleni u trgovačkom sektoru mogu inspekciji prijaviti nepravilnosti bez straha da će njihov identitet biti otkriven poslodavcu. Isto se odnosi i na radnice u kioscima koje su predmet česte polemike zbog nepostojanja prostorije za sanitarne i higijenske potrebe. Iz Federalnog ministarstva rada navode da higijenske i zaštitne mjere na radu podrazumijevaju i obavezu osiguravanja dovoljnog broja nužnika koji mogu biti odvojeni ili u istom objektu u kojem rade.

“Kiosk mora imati osigurane pomoćne prostorije za sanitarne i higijenske potrebe zaposlenog osoblja na udaljenosti od najviše 100 m, a trgovac je dužan osigurati dokaz ili pravni osnov za korištenje istih”, ističu iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Zakon na koji se poziva resorno ministarstvo najmanje se poštuje u trgovini i ugostiteljstvu, ali nije poznato u kojoj mjeri jer bi takvo istraživanje bilo prevelik posao.

KOMENTARI