instant fap
NaslovnicaBiH

Više od polovice izbjeglih iz BiH nije se vratilo u prijeratne domove

Više od polovice izbjeglih iz BiH nije se vratilo u prijeratne domove

Više od polovice od 2,2 milijuna izbjeglih i raseljenih osoba nisu se vratili u svoje prijeratne domove u Bosni i Hercegovini, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice te zemlje povodom Svjetskog dana izbjeglica koje se obilježava u utorak.

Po podacima državnog ministarstva BiH u vrijeme rata od 1992–1995 svoje domove u BiH napustilo je približno 2,2 milijuna osoba, što čini više od polovice predratnog stanovništva. Među njima, više od milijun osoba je zatražilo izbjegličku zaštitu u više od 100 zemalja širom svijeta. Istodobno, gotovo milijun osoba je interno raseljeno u BiH.

„Više od polovice izbjeglih i raseljenih osoba još uvijek se nisu vratili u svoje domove, a procjenjuje se da izvan Bosne i Hercegovine trenutačno boravi još oko 400.000 izbjeglih osoba iz razoblja 1992-1995. Većina od njih je integrirana u zemljama prihvata, međutim preostalo je oko 65.000 izbjeglih osoba iz BiH koje još uvijek trebaju trajna rješenja, od kojih gotovo tri četvrtine borave u susjednim zemljama u regiji“, navodi se u priopćenju.

Pojašnjava se da vlasti BiH zajedno s vladama Hrvatske, Srbije, Crne Gore pokušavaju regionalno riješiti problem stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih osoba. Podsjeća se da je u travnju ove godine na donatorskoj konferenciji u Sarajevu osigurano više od 260 milijuna eura za regionalni stambeni program.

Ministarsvo za ljudska prava i izbjeglice priopćilo je da je unatoč brojnim problemima u BiH napravljen značajan napredak u oblasti povratka s obzirom na silinu ratnih razaranja.