instant fap
NaslovnicaUncategorized

Vrijednost Facebooka se procjenjuje na oko 100 milijardi dolara

Vrijednost Facebooka se procjenjuje na oko 100 milijardi dolara

Internet društvena mreža Facebook očekuje da ove sedmice, prvi put u svojoj historiji, počne da prodaje dionice na berzi Nasdaq u New Yorku.

Poslije prve javne ponude (IPO) vrijednost Facebooka bi mogla biti blizu 100 milijardi dolara, što je više od vrijednosti gigantskih kompanija poput Disneyja ili Forda.

Analitičari smatraju da će se, prodajom dionica Facebooka, na osnivača Marka Zuckerberga svaliti još veći pritisak da kompanija i dalje napreduje.

Zuckerberg je u početku odbijao čak i oglašivače. Do danas nije promijenio svoj stav da profit nije cilj po sebi, već sredstvo za poboljšanje usluga sajta, prenosi B92.

Facebook je, za prvi kvartal 2012., zabilježio prihod od više od milijardu dolara.

Zuckerberg, koji je u ponedjeljak napunio 28 godina, jedan je od najmlađih rukovodilaca kompanije tog ranga, kao i jedan od najmlađih milijardera na svijetu, čije bogatstvo se procjenjuje na 17 i po milijardi dolara.

Uvršćen je u brojne liste najuticajnijih pojedinaca.

Prepoznatljiv je po svom neformalnom stilu, koji odudara od “korporativnog”, pa je u javnosti često doživljavan kao “nezreo i buntovan”.

Počeci Facebooka sežu do Harvardskog univerziteta, gdje je Zuckerberg, zajedno sa nekolicinom prijatelja, 2004. napravio društvenu mrežu koja bi služila povezivanju studenata sa Harvarda.

Ova društvena mreža ubrzo se proširila na ostale američke univerzitete, zatim i evropske, srednje škole, a na kraju je postala otvorena za sve korisnike interneta. Facebook danas ima više od 900 miliona korisnika.

KOMENTARI