instant fap
NaslovnicaVijesti

Westerwelle: Hrvatska je primjer za regiju

Westerwelle: Hrvatska je primjer za regiju

Hrvatska je na putu u Europsku uniju prošla dug i uspješan put reformi i njezin uspjeh može poslužiti kao primjer za druge zemlje regije, rekao je u petak u Berlinu njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle nakon susreta s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić, priopćilo je njemačko ministarstvo vanjskih poslova.

“To pokazuje da disciplina, naporan rad i odlučnost nose političke plodove”, rekao je Westerwelle prema priopćenju objavljenom na internetskoj stranici njemačkog ministarstva. On je rekao kako primjer Hrvatske može ohrabriti ostale zemlje zapadnog Balkana istaknuvši kako Njemačka podupire europsku perspektivu za sve njih.

“Očekujemo također jasan reformski pravac i volju da se razvijaju dobrosusjedski odnosi”, rekao je Westerwelle.

Westerwelle i Pusić, koja je boravila u službenom posjetu Njemačkoj, su razgovarali o predstojećem ulasku Hrvatske u EU 1. srpnja 2013. te međusobnoj suradnji u međunarodnim pitanjima.

Pusić je istaknula kako je Hrvatska danas posve druga zemlja nakon procesa pristupanja EU-u tijekom kojega je izgradila funkcionalne institucionalne strukture te da je u njezinu interesu da i duge zemlje regije poduzmu te reforme. “Da bi se regija stabilizirala moraju sve zemlje poduzeti EU-reforme”, rekla je ona, prema priopćenju.

I Pusić je istaknula kako hrvatski razvitak može poslužiti kao primjer. “Ako smo mi to postigli, tada to mogu postići i drugi”, rekla je ona. Nakon dovršenja ratifikacije Ugovora o pristupanje Hrvatske Europskoj uniji u 27 članica EU-a Hrvatska će postati 28 članica EU-a 1. srpnja 2013.

U nazočnosti Westerwellea i Pusić potpisana je zajednička izjava o slanju jednog hrvatskog diplomata u Mazar-i-Sharif u Afganistanu.

Šefica hrvatske diplomacije susrela se i s Gabriele Molitor, zamjenicom predsjednika Odbora Bundestaga za pitanja EU i članovima Odbora, Christophom Heusgenom, savjetnikom kancelarke za vanjsku politiku i Nicolausom Meyer-Landrutom, savjetnikom kancelarke za europske poslove, prioćilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Pusić je sudjelovala i na panel diskusiji na temu “Republika Hrvatska pred članstvom u Europskoj uniji – signal za cijelu regiju?” u organizaciji Zaklade Friedrich Neumann, navodi se u priopćenju  MVEP-a.