instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Wizz Air otvorio bazu na sarajevskom aerodromu, letovi prema sedam zemalja

Wizz Air otvorio bazu na sarajevskom aerodromu, letovi prema sedam zemalja

Wizz Air, aviokompanija s najvećom stopom rasta u Evropi, danas je svečano otvorio svoju bazu u Sarajevu. Na ceremoniji održanoj na Međunarodnom aerodromu Sarajevo saopštene su i vijesti o uspostavljanju još jedne aviolinije.

Wizz Air je na listu gradova s kojima će povezati Sarajevo dodao i Stockholm. Karte na ovoj ruti se mogu rezervisati putem web stranice wizzair.com ili mobilne aplikacije po cijenama već od 58,99 KM/29,99 eura*.

Putem modernog aviona Airbus A320, Wizz Air sada iz Sarajeva nudi letove na devet linija prema sedam zemalja.

Kako je već najavljeno, od maja 2021. kreću letovi ka destinacijama: Brisel Charleroi, Kopenhagen, Dortmund, Eindhoven, Gothenburg, Memmingen, Basel-Mulhouse-Freiburg (Euroairport) i Paris Beauvais, a od 16. jula i prema Stockholmu (Aerodrom Skavsta).

Putnici koji budu putovali iz Sarajeva i u Sarajevo moći će uživati u niskim cijenama, kao i ugodnim i sigurnim letovima avionima najnovije generacije. Uspostavljanjem baze u Sarajevu otvaraju se nova radna mjesta u aviokompaniji, ali i drugim industrijama.

Govoreći na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu, Andras Sebok, voditelj lanca opskrbe Wizz Aira, kazao je:

“Oduševljeni smo što danas obilježavamo uspostavljanje nove baze u Sarajevu i pokretanje novih Wizz usluga iz Sarajeva prema osam evropskih zemalja: Belgiji, Danskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Holandiji, Švedskoj i Švicarskoj. Ostajemo posvećeni Bosni i Hercegovini i danas također najavljujemo novu liniju Sarajevo -Stockholm od jula ove godine. Ovim uzbudljivim novostima nastavljamo donositi nove mogućnosti za putovanje po povoljnim cijenama, a uz pojačane mjere zaštite osiguravamo najbolje moguće sanitarne uslove. Vjerujemo da će takva ulaganja i pokretanje ovih najnovijih ruta dodatno stimulisati lokalnu ekonomiju, zrakoplovstvo i turistički sektor”.

Alan Bajić, generalni direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo, je izjavio kako očekuju da će otvaranje baze aviokompanije Wizz Air generirati veći obim prometa (povećanje broja letova i značajno povećanje broja putnika, uvođenje novih i dodatnih linija) što je izuzetno važno ne samo za aerodrom Sarajevo, već i za kompletan turistički sektor u BiH i sve subjekte čiji rad i oporavak u narednom periodu u velikoj mjeri zavise od oporavka aviosaobraćaja u našoj zemlji.

Prisutnima se obratio i Krisztián Pósa, ambasador Republike Mađarske u BiH.

“Već sama činjenica da jedna od najuspješnijih evropskih niskotarifnih aviokompanija s mađarskom pozadinom pokreće letove iz Sarajeva ima veliki značaj, jer se na taj način jačaju veze s Evropom i Evropskom unijom. Također je vrlo važno što će to biti veliki poticaj za razvoj turizma i ekonomije BiH”.

Wizz Air je aviokompanija s investicijskim kreditnim rejtingom i flotom prosječne starosti 5,4 godine, koja se sastoji od najefikasnijih i najodrživijih uskotrupnih aviona trenutno dostupnih na tržištu, Airbus A320 i Airbus A320neo.

“Wizz Airove emisije ugljendioksida su bile najniže među evropskim aviokompanijama u toku fiskalne 2019. godine (57,2 g/km po putniku). Uz to, ova aviokompanija ima najveći broj narudžbi najsavremenijih letjelica iz porodice Airbus A320neo, njih 268, što će joj omogućiti da do 2030. godine dodatno smanji svoj ekološki otisak za 30 posto po svakom putniku.

Wizz Air osigurava putnicima rezervacije s povjerenjem. Ukoliko želite biti potpuno mirni, omogućeno vam je da karte rezervišete uz paket putnog osiguranja koji uključuje troškove oporavka od Covid-19 i WIZZ Flex. Opcija WIZZ Flex omogućava putnicima da otkažu let do tri sata prije polaska bez ikakve naknade, nakon čega 100-postotni iznos cijene njihove karte biva odmah nadoknađen Wizz kreditom”, saopćeno je.

Uz fleksibilan booking i polisu osiguranja, korisnici također mogu koristiti interaktivnu mapu za planiranje putovanja i provjeriti na koje destinacije mogu putovati i koje su aktuelne informacije o pravilima u tim zemljama. Ova mapa se svakodnevno dopunjava novim informacijama, a nudi i relevantne linkove ka web stranicama lokalnih vlada, korisne stranice o putovanjima i obavezne obrasce koje prije odlaska treba popuniti.

Wizz Air je također uveo novu eru sanitarnih putovanja s pojačanim higijenskim mjerama kako bi se osigurali zdravlje i sigurnost putnika i posade.

KOMENTARI