instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Zabrana pušenja u FBiH: Kad zakon stupa na snagu, kakve su kazne…

Zabrana pušenja u FBiH: Kad zakon stupa na snagu, kakve su kazne…

Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji stupiće na snagu 28. maja ove godine. Propisuje zabranu konzumiranja duhana u svim zatvorenim javnim prostorima, vozilima javnog gradskog saobraćaja, na radnom mjestu, kao i privatnim sredstvima prevoza u kojima se nalaze maloljetne osobe. Kazne su od 100 do 5.000 KM.

Zakon o ograničenom konzumiranju duhana nije primjenjiv niti dovoljno usklađen s preporukama Evropske unije, navode iz Udruženja hotelijera i restoratera BiH. Naročito je zabrinjavajuće da se od ugostitelja zahtijeva da gostu zabrani konzumiranje duhana, iako nije represivni organ, naglašava predsjednik Udruženja Amir Hadžić:

“Nemamo tog novca da to kontrolišemo, nažalost, teško da će se moći sprovoditi i još jedna od zamjerki je kaznena politika, odnosno kazne ili sankcije ili kontrola korištenja duhana, sve je prepušteno da poslodavci i ugostitelji sami regulišu, kontrolišu i sankcionišu.”

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove navode da najširi djelokrug nadležnosti imaju kantonalni sanitarni, tržišni, prosvjetni i inspektori rada. Kaznene odredbe za kršenje ovog zakona su jasno definirane. Problem je nedovoljan broj inspektora. 

S obzirom na veliki broj privrednih subjekata i javnih ustanova u FBiH koje podliježu primjeni zakona, evidentan je manjak kapaciteta inspekcijskih organa u FBiH za vršenje poslova iz punog obima nadležnosti propisanih Zakonom. U zavisnosti od počinjenog prekršaja, kazne se kreću od 2.000 KM do 5.000 KM za pravna lica, od 300 KM do 1.000 KM za odgovorna lica, te od 500 KM do 1.500 KM za vlasnike poslovnih.

Udruženje PROI, poznato je, zagovara unapređenje javnozdravstvenih politika u BiH. Za njih ovaj zakon predstavlja dobre temelje za uređeniji sistem u našoj zemlji. Uvjereni su da će građani poštovati odredbe zakona, ali i da će se raditi na njegovom unaprjeđenju.  

“Zakon ima dosta rupa koje treba poslije popravljati i zakrpiti kako bi on bio dovoljno sveobuhvatan i zaštitio zdravlje građana na adekvatan način, međutim, moramo reći da to jeste jedan veliki korak naprijed”, istakla je Jasmina Čerkić, projektna menadžerica PROI.

“Naše tradicije, navike, običaje je teško preko noći iskorijeniti ili promijeniti, navika jutarnje kafice, eventualno žestine i cigarete”, dodaje Hadžić.

Navike će se morati mijenjati. Važno je napomenuti da je prvih šest mjeseci primjene ovog zakona predviđeno za privikavanje građana na ovaj zakona. Umjesto kazni, davat će se upozorenja. Nakon tog perioda, oni koji budu kršili zakona biti će novčano sankcionirani.

KOMENTARI