instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Zajednički koraci naprijed: Omladina iz Srbije odala počast ubijenoj mladosti na tuzlanskoj Kapiji

Zajednički koraci naprijed: Omladina iz Srbije odala počast ubijenoj mladosti na tuzlanskoj Kapiji

Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti u Aleji mladosti na Slanoj Banji komemorativno obilježavanje 25. maja u Tuzli se nastavlja polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen-obilježju Kapija.

Komemorativnom obilježavanju pored porodica ubijenih, rodbine, prijatelja, prisustvuje i veliki broj delegacija, a među njima su i ove godine mladi iz Srbije.

Naime, 2010. godine iz Beograda sa Kalemegdana krenuo je marš ljudi ka tuzlanskoj Kapiji. Marš je trajao sedam dana, a učesnici su stigli tačno na 15.godišnjicu masakra na Kapiji. Od tada, svake godine, mladi Srbije nastavljaju praksu dolazaka na obilježavanje ovog dana jer, kako kažu, suočavanje s prošlošću je temelj ka budućnosti.

Tako su mladi ispred Inicijative za ljudska prava iz Beograda i danas stigli u Tuzlu.

Dr. Gordana Ćehović, potpredsjednica Naprijed BiH se između ostalih zahvalila beogradskoj mladosti na odavanju počasti mladima ubijenim na Tuzlanskoj kapiji.

“Ovaj čin pokazuje da obični građani žele prihvatiti prošlost zarad budućnosti u miru i suživotu. Predstavlja svijetli primjer kako zajednički možemo graditi bolju budućnost za sve. Naprijed BiH je odlučna u svom nastojanju da pokrene narode u BiH i susjednim državama da konačno krenemo naprijed radi naše današnje mladosti. Ima nade za katarzu, pogrešne politike moraju odstupiti, gradimo nove generacije bez mržnje, ali s poštovanjem prema prošlosti.”

Građanke i građani Tuzle i Grad Tuzla još od 1995. godine, na dostojanstven način, komemorativnim obilježavanjem 25. maja, njeguju sjećanje na nevine žrtve ratnog zločina na Kapiji i na sve civilne žrtve rata u Tuzli i Bosni i Hercegovini, navode iz Gradske uprave Tuzla. U ovom gradu, svaki 25. maj je proglašen Danom žalosti.

KOMENTARI