instant fap

Zanima li vas o čemu bebe sanjaju?

Sigurno ste se gledajući bebu kako spava zapitali što se mota po toj slatkoj glavici. U takvim razmišljanjima niste usamljeni, jer je to pitanje vrlo često na internetskim tražilicama. Vrlo malo je istraživanja napravljeno, što nije ni čudo jer bebe i nisu najkomunikativniji subjekti.

pak, oni koji se bave tim pitanjem, poput dr. Edwarda Kulicha, pedijatra specijaliziranog za navike spavanja kod djece i autor knjige The Best Baby Sleep Book, imaju neke pretpostavke.

‘S obzirom da znamo da i bebe prolaze kroz REM, fazu sna povezanu sa snovima, možemo pretpostaviti da i dojenčad asimilira svoja dnevna iskustva’, kazao je Kulich za Shine. A što bi to iz dnevnih iskustava moglo završiti u njihovim snovima? ‘Hranjenje, mirisi, osjećaji topline i ugode, glad ili dosada…’

Još jedan izvor inspiracije za snove su i njihovi roditelji. Dr. Alan Green, njujorški pedijatar, vjeruje da su snovi beba ispunjeni slikama njihovih roditelja. Ponekad su ti snovi ugodni, a ponekad više nalikuju na noćne more. ‘Bebe mogu biti nervozne zbog bola, gladi ili osjećaja samoće. A sve vrijedno plača je i vrijedno pojavljivanja u snovima’, smatra Green.

Neki pedijatri smatraju da se noćne more pojavlju tek oko druge godine, no Green misli da je ‘dob u kojoj je plač na vrhuncu, prvih šest tjedana, i dob u kojoj su na vrhuncu noćne more’.

Ipak, većina stručnjaka će vam reći da se ne može sa sigurnošću utvrditi o čemu bebe sanjaju, jer se naprosto ne mogu same izraziti.

KOMENTARI