instant fap
NaslovnicaSanski MostLokalne teme

Započela vakcinacija protiv sezonske gripe

Započela vakcinacija protiv sezonske gripe


U sanskom domu zdravlja započela je vakcinacija protiv sezonske gripe,u tu svrhu Zavod zdravstvenog osiguranja USK obezbjedio je 400 besplatnih vakcina za pacijente iz rizičnih grupa stanovništva.

Također, 70 vakcina je osigurano za zdravstvene radnike Doma zdravlja i Opće bolnice, a treba napomenuti kako su vakcine donacija Svjetske zdravstvene organizacije.

Načelnica higijensko epidemiološkog odjela, dr. Nada Elijaš, dodaje kako su vakcine namjenjene starijim osobama, hroničnim bolesnicima te pacijentima čiji je imunološki sistem slabiji nego u zdravih ljudi.

Vakcinacija protiv gripe je posebnoaktuelna u sadašnjim okolnostima pandemije koronavirusa, a dr. Elijaš dodaje kako je preventivna vakcinacija najbolji način zaštite od virusa gripe.

Obzirom da se bliži sezona gripa, dr. Elijaš je istakla kako se građani i načinom ishrane mogu preventivno zaštititi protiv ove epidemijske bolesti. Kako bi ojačali vlastiti imunološki sistem, građanima se preporučuje i pravilna ishrana, konzumiranje što većih količina voće i povrća te unošenje vitamina C u organizam. 

KOMENTARI