instant fap
NaslovnicaSport

Zašto je Luka Dončić igrao za Sloveniju, a Jusuf Nurkić nije mogao za Zmajeve?

Zašto je Luka Dončić igrao za Sloveniju, a Jusuf Nurkić nije mogao za Zmajeve?

Bosanskohercegovački košarkaš i član Portland Trail Blazersa, Jusuf Nurkić, igrat će za reprezentaciju Bosne i Hercegovine u predstojeća dva susreta kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, te na ovoljetnom Evropskom prvenstvu.

To je za portal Faktor.ba potvrdio Amer Čolan, generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH, pri tome je objasnio zbog čega je Jusuf Nurkić propustio kvalifikacione utakmice protiv Češke i Bugarske.

“Dogovoreno je da se Jusuf Nurkić reprezentaciji priključi 4. augusta, sedam dana nakon početka priprema, da odigra dvije utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, te Evropsko prvenstvo.” – kazao je Čolan za Faktor.

Proteklih dana bilo je mnogo komentara o tome kako je za Sloveniju u julskim utakmicama kvalifikacija mogao igrati Luka Dončić, te zašto se na raspolaganje selektoru Adisu Bećiragiću na raspolaganje nije stavio naš najbolji košarkaš.

Dva su razloga za to. Prvi što je Nurkić u tom periodu bio bez ugovora (novi ugovor sa Portlandom potpisao 1. jula), a drugi je tehničke prirode.

Prema dogovoru NBA i Svjetske košarkaške federacije (FIBA) osiguranje pokriva svim NBA igračima koji žele igrati za nacionalne timove maksimalno 28 dana u reprezentativnom programu prije početka Eurobasketa. Stoga kako bi bio ispoštovan dogovor NBA i FIBA-e, Nurkić se najranije 4. augusta može priključiti Zmajevima jer Eurobasket počinje 1. septembra.

“Da, i mi imamo informaciju da igrači mogu biti maksimalno 28 dana u reprezentativnom programu. Nurkić je nama još ranije najavio kako neće moći igrati u julu jer mora putovati u SAD na potpis ugovora. S druge strane, Dončić ima važeći ugovor (Dallas Mavericks), a prema informacijama koje imamo za njegov nastup u julskom prozoru Slovenija je morala platiti dodatno osiguranje.” – objasnio je Čolan.

Košarkaška reprezentacija BiH će 24. augusta gostovati Crnoj Gori, a tri dana kasnije ugostiti Francusku.

Eurobasket Zmajevi otvaraju 1. septembra protiv Mađarske, a potom slijede susreti protiv Njemačke 3. septembra, Slovenije 4. septembra, Francuske 6. septembra i Litvanije 7. septembra.

KOMENTARI