Zašto smo “navučeni” na kafu?

HomeMagazin

Zašto smo “navučeni” na kafu?

Zaslužujem puno više“ Hana Mašić ISKRENO o muškarcima

Kafa vas razbuđuje ujutru i održava vas budnima tokom dana, ali kako zapravo funkcioniše taj magičan napitak? Mičel Mofit i Gregori Braun objasnili su u zanimljivom videu kako kofein utiče na ljudski mozak

 

Prva stvar koju treba da znate je da dio vašeg prirodnog umora dolazi iz molekula koji se zove adenozin. Ljudsko tijelo proizvodi adenozin tokom cijelog dana.

“Dok spavate, pada koncentracija adenozina, ali s buđenjem kreće nova proizvodnja “, objašnjavaju Mofit i Braun. U video prilogu koji su kreirali jasno se vidi da pod uticajem adenozina čovjek tokom dana postaje sve umorniji i pospaniji.

Jutarnja kafa remeti taj prirodni proces jer ljudski mozak doživljava kofein poput adenozina. I baš zbog svog sličnog oblika, kofein se veže na receptore adenozina u mozgu. Kada kofein zauzme mjesto na kojem bi trebalo da bude adenozin, ovaj molekul se jednostavno ne može zadržati na svom mjestu. To sprječava djelovanje adenozina, a time i osjećaj pospanosti i umora.

Rezultat toga procesa je potpuna budnost i spremnost za akciju. Ali kao i mnoge druge stvari u životu, ni to ne traje dovijeka. Kako popušta delovanje kofeina, tako se mozak vraća u svoje prirodno stanje i svojim uobičajenim procesima. Počinje da se stvara adenozin i tijelo postaje umorno, što je razlog zašto mnogi ljudi tokom dana piju i po nekoliko šoljica kafe.

Tako nastaje i zavisnost od kofeina, jer zbog umora čojeku treba sve više i više kafe.

“Kada pokušate da prestanete da pijete kafu ili smanjite njen unos tokom dana, osjetićete simptome apstinencije i osjećaćete se umornije nego što biste se osjećali da nikada niste pili kafu”, pojasnili su Mofit i Braun.

[

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: