instant fap
NaslovnicaLokalne temeUSK

Zbog sumnje na nesavjesno liječenje uhapšena dr. Nikolina Balaban

Zbog sumnje na nesavjesno liječenje uhapšena dr. Nikolina Balaban

“Policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a USK uhapsili su jutros u 9:30 sati osobu B. N. (1972.). Slobode je lišena zbog postojanja osnove sumnje da je počinila krivično djelo teška krivična djela protiv zdravlja ljudi”, kazala nam je Snežana Galić, glasnogovornica MUP-a USK.

Kako nam je potvrđeno, radi se o dr. Nikolini Balaban, donedavnoj šefici Službe za patologiju Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću.

Dr. Balaban je u toku dana predata u nadležnost Tužilaštva USK.

U posljednje vrijeme, nekoliko desetina pacijenata iz Unsko-sanskog kantona izašlo je u javnost sa tvrdnjama da su im ustanovljene pogrešne dijagnoze od dr. Balaban, a što je utvrđeno revidiranim nalazima rađenim u drugim bh. i regionalnim kliničkim centrima. Balaban je za nestručnost optužena i od strane pojedinih kolega ljekara.

Krajem prošle godine bihaćki ljekar Dževad Durmišević u otvorenom pismu javnosti teško je optužio Balaban za nehat.

“Nakon nekoliko revizija prvih njenih nalaza ispostavilo se da su dijagnoze bile potpuno pogrešne, pa tamo gdje je maligno stoji benigno i obrnuto. Hirurge smo upozorili, ali su reakcije bile neozbiljne. Na stručnim sastancima sve se svodilo na seksističke komentare prema spomenutoj doktorici. Tek kada je vrag odnio šalu, kada su uvidjeli da je porastao broj karcinoma, počeli su gunđati…”, naveo je Durmišević u svom pismu.

Tada je naveo i konkretne primjere navodnih grešaka dr. Balaban.

“Pacijentici R. DŽ. iz Sanskog Mosta, staroj 23 godine, nakon odstranjenja dijela tumora iz dojke, dr. Balaban je dijagnosticirala karcinom dojke. Nakon revizije u Bihaću i u Kliničkom centru u Banjoj Luci, dijagnosticirana je benigna promjena. Dakle, da nije bilo revizije, mlada djevojka bi ostala bez jedne dojke i morala bi proći hemoterapiju… Ili, drugi slučaj Ž. I. iz Cazina. Stručnjakinja iz prijedorske bolnice dijagnosticirala je upalnu bolest želuca. Nakon revizije u Bihaću i Banjoj Luci, dijagnosticiran je karcinom želuca. U ovom bi slučaju posljedice po pacijenta bile fatalne. Dakle, ovdje treba operativnim zahvatom odstraniti želudac, a po nalazu dr. Balaban karcinom bi se trebao liječiti gastalom”, naveo je Durmišević.

Iz Tužilaštva USK su krajem februara potvrdili da su otvorili istragu u ovom predmetu zbog, kako su tada pojasnili, “utvrđivanja postojanja osnova sumnje da li se u radnjama dr. Nikoline Balaban očituju elementi krivičnog djela nesavjesno liječenje”.

Inače, dr. Balaban, koja je prije zaposlenja u Bihaću bila šefica Službe za patologiju Opšte bolnice u Prijedoru i istaknuta aktivistica iz ovog grada, u januaru ove godine izabrana je za CD ličnost godine u izboru FACE televizije.

KOMENTARI