“Zeleni Nobel” hrabrim ženama Kruščice

HomeVijestiBiH

“Zeleni Nobel” hrabrim ženama Kruščice

Helikopter iz RS-a gasi požar kod Jablanice, stanje dosta teško

Ovogodišnja Goldmanova nagrada za okoliš poznata kao “Zeleni Nobel” prvi put dolazi u Bosnu i Hercegovinu, kao priznanje Hrabrim ženama Kruščice za njihovu borbu za spas rijeke Kruščice. 

Dobitnica je Maida Bilal, hrabra žena, predsjednica Ekološkog društva Bistro, koja je zajedno sa drugim ženama i muškarcima Kruščice posljednje tri i po godine ulagala napore da spriječi gradnju malih hidroelektrana na rijeci.

Zajedno su se svojim tijelima suprotstavljali investitoru i bagerima, braneći svoju rijeku i život. Iako su žene na mostu bile goloruke, to nije spriječilo specijalnu policiju da ih napadne, mnoge od njih uhapsi i privede, a nakon toga su morale vlastitim sredstvima plaćati sudske sporove koji su vođeni protiv njih.

Ukupno 503 dana su žene i muškarci danonoćno čuvali rijeku i uspjeli je odbraniti.Čeka se finalno brisanje ovih malih hidrocentrala iz prostornog plana.

Priču o ovim hrabrim ženama čuli su aktivisti i aktivistkinje širom regije, ali i svijeta i postala je simbol borbe i otpora uzurpatorima prirodnih resursa.

Vrijedno priznanje ženama Kruščice - undefined
Foto: Fondacija ACT

„Nisam imala puno dilema kada smo razmišljali koga nominovati u Ženama Kruščice vidjela sam nekoga ko u ovom času najviše zaslužuje ovu nagradu! Predložila sam ih u decembru 2019, nakon čega su započele aktivnosti na bh. kandidaturi za Goldmana. Specifičnost Goldman Prize je i u tome što se nominacije odvijaju u strogoj tajnosti, pa je prihvaćenu kandidaturu Žena Kruščice trebalo dugo čuvati daleko od očiju javnosti. Zvaničnu aplikaciju Maide Bilal smo pripremili i uz preporuke pet lokalnih aktivista iz BiH poslali Goldmanu 4. maja 2020. godine. Taj proces je jako složen i selektivan, jer se godišnje dodjeljuje samo šest nagrada i samo jedna nagrada ide u Evropu“, kazala je Marsela Pećanac, osnivačica Fondacije ACT (Fondacija Atelje za društvene promjene) koja je vodila nominaciju za Bilal.

Ističe da lekcije hrabrih žena Kruščice i poruke Maide Bilal, kao i poruke svijeta kroz ovo priznanje, služe kao podstrek svim aktivistima u BiH, ali i opomenu vlastima Bosne i Hercegovine.

„Moramo zaustaviti izgradnju novih malih hidroelektrana. Prvi naredni korak na tom putu je konačno usvajanje Zakona o električnoj energiji FBiH, kojim bi se u ovom dijelu zemlje zabranila izgradnja novih malih hidroelektrana. Očekujemo da Dom naroda FBiH usvoji nacrt ovog zakona, kako bi se što prije pokrenula i realizirala javna rasprava koja će omogućiti njegovo finalno usvajanje najkasnije do kraja ove godine“, dodaje Pećanac.

Posebno se zahvalio Marku Duboisu, koji je prihvatio prijedlog ACT-a za nominaciju jedne od liderki Hrabrih žena Kruščice za ovu nagradu.

Dubois je proslavljeni aktivista, borac i čuvar rijeka još od `70-tih godina i suosnivač organizacije International Rivers. Sa ACT-om sarađuje od novembra 2018. godine, kada je vođena kampanja za spas rijeke Doljanke, a borbi su se pridružili i američki Earth Law Center i kompanija Patagonija“, kazao je Pećanac.

Nagradu su 1989. godine u San Franciscu osnovali filantropi i građanski lideri Rhoda i Richard Goldman. U 32 godine svog postojanja, nagrada je imala nemjerljiv utjecaj na planetu.

O prestižu ove nagrade govori i činjenica da su Goldman ceremoniju prethodnih godina vodili Al Gore, Robert Redford, Sigourney Weaver i Lenny Kravitz, a ove godine Jane Fonda.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: