Zemlja u Sanskom Mostu jedna od najkvalitetnijih za proizvodnju maline

HomeSanski MostLokalne teme

Zemlja u Sanskom Mostu jedna od najkvalitetnijih za proizvodnju maline

Kupite domaće/ Svaki dan svježa malina

Predavanje za proizvođače malina u Sanskom Mostu, na temu kako prehraniti malinjake u zimskom periodu, održano je u prostoru Općinske vijećnice.

Sanskim malinarima o ovoj temi govorio je mladi stručnjak s Biotehničkog fakulteta u Bihaću, Dinko Bećirspahić, te je istaknuta velika važnost održavanja i prehrane sadnica ovog jagodičastog voća tokom zimskog perioda. U okviru predavanja moglo se čuti mnogo toga zanimljivog što je vezano za pomenutu vrstu proizvodnje koja doživljava značajnu ekspanziju u poslednjih nekoliko godina na području Unsko sanskog kantona.

Bećirspahić je ovom prilikom naglasio kako kontinuitet proizvodnje i urod maline direktno zavisi od tehnologije proizvodnje i održavanja malinjaka, posebno tokom zimskog perioda. Organizator ovog predavanja bilo je Udruženje „Sanska malina“, koje okuplja proizvođače malina s područja Općine Sanski Most.

Predsjednik tog udruženja, Nermin Grebo, naglasio je potrebu stalne edukacije i usavršavanja kada je riječ o ovom vidu poljoprivredne proizvodnje. U okviru predavanja, između ostalog, moglo se čuti kako Sanski Most, kada je riječ o prostoru Unsko sanskog kantona, posjeduje najkvalitetniju zemlju za proizvodnju maline.

Broj proizvođača ove kulture raste iz godine u godinu, a u ovom trenutku je procjenjeno kako je rentabilnost proizvodnje zagarantovana u narednih pet godina…

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: