instant fap

Zemlje u kojima vladaju savršeni vremenski uslovi

Zemlje u kojima vladaju savršeni vremenski uslovi

Kada se govori o savršenoj klimi za život u obzir se mora uzeti mnogo faktora. Jeste li zimski tip ili ljetni? Volite li da je vruće kao u sauni ili kao u pustinji… sve su to faktori koji utiču na konačni izbor. Istina je da mnogi ljudi vole kada je u zraku manje vlage, malo padalina, ugodne temperature te velik broj sunčanih dana u godini. No, ne slažu se svi s takvim vremenskim uslovima. Donosimo nekoliko zemalja koje bi trebale udovoljiti svim pojedincima i njihovim ukusima.

Argentina

Ako volite vruće i vlažno podneblje, voljećete i Argentinu. Ako volite mnogo snijega i hladnoću, takođe ćete voljeti Argentinu. Ova južnoamerička zemlja sa svojim raznolikim vremenskim uslovima na velikom teritoriju zasigurno može zadovoljiti svačije zahtjeve. Razlika u nadmorskoj visini u pojedinim krajevima toliko je velika da ljeti razlika u temperaturi u pojedinim krajevima može iznositi čak 40 stepeni.

Na jugu Argentine svoje će dom naći oni koji vole snijeg i blaga ljeta, dok će ljubitelji sunčanja i izležavanja na suncu svoje mjesto pronaći na istočnim plažama Argentine.

Ekvador

Ne dopustite da vas ime ove zemlje zavara. Iako se nalazi na ekvatoru nadmorska visina te zemlje pobrinuće se za ugodne, proljetne temperature. Naime, grad Cuenca smješten je u Andama na 2,438 metara nadmorske visine i 2009. godine je proglašen najboljim mjestom za provesti dane u penziji.

Ako proljetno vrijeme nije vaš idealan izbor ne odustajte još od Ekvadora. Zbog vrlo različitog krajolika klima zavisi uveliko gdje se nalazite u odnosu na Ande. Tako na zapadu od Anda prevladava uglavnom tropska klima. Sve se mijenja što se više krećete prema istoku te temperature opadaju. Na zapadu te zemlje smješteno je i njeno najveće blago – otočje Galapagos poznato po velikoj raznolikosti životinjskih vrsta.

Bolivija

Još nismo gotovi sa zemljama Južne Amerike. ‘Krov svijeta’ novi je klimatski raj na našoj listi. Riječ je o Boliviji koja se, kao i prethodne dvije zemlje, može pohvaliti vrlo raznolikim krajolicima. Razlika između najviše i najniže tačke u Boliviji iznosi 6.500 metara, a većina stanovništva smještena je u gradu La Paz pored jezera Titicaca, koje je ujedno najviše jezero na svijetu (3.600 metara).

La Paz je tako idealan za sve one koji traže hladnije i uglavnom suho vrijeme. Da biste pronašli toplije vremenske prilike u Boliviji trebate se uputiti na sjeveroistok, gdje je vrijeme vruće i vlažno te bez snijega.

Nepal

Ako ste mislili da su zemlje Južne Amerike posebne po vrlo velikoj visinskoj razlici, razmislite još jednom. Na prvi pogled moglo bi se reći da ova zemlja između Indije i Kine nema što tražiti na ovoj listi, no varijacije u nadmorskoj visini osiguravaju niz raznolikih vremenskih prilika koje će zadovoljiti sve vaše uslove.

Ako ste kao većina lokalnog stanovništva vjerovatno ćete se smjestiti u centralnu regiju Katmandu ili na područje južnih ravnica gdje su zime blage, a ljeta topla. Za hladna ljeta i vrlo hladne zime najbolje se uputiti na sjever Nepala gdje se nalazi Himalaja i 8 od 10 najviših vrhova na svijetu.

Tanzanija

Najveća od zemalja u Istočnoj Africi, Tanzanija je najpoznatija po nacionalnom parku Serengeti i najvišem afričkom vrhu Kilimanjaru, raj je za sve ljubitelje divljih životinja. Temperature u većem dijelu zemlje zadržavaju se iznad 20 stepeni Celzijevih, dok se temperature u višim krajevima kreću od 10 do 20 stepeni.

Ekstremne vrućine vrlo su rijetke u Tanzaniji zbog utjecaja Indijskog oceana na istoku te hladnih vjetrova s 5.895 metara visokog Kilimanjara, na kojem ćete jedino pronaći snijeg u toj zemlji.

Francuska

Najveća zemlja u zapadnoj Evropi već godinama se nalazi među listama najugodnijih zemalja za život. Od sunčanih plaža, ravnica, brežuljaka i visokih, snijegom i ledom prekrivenih vrhova – Francuska nudi sve.

Na sjeveru zemlje ljeta su uglavnom blaga, a zime oštre, dok je jug poznat po mediteranskom ugođaju i ugodnim temperaturama. Planinski kraj u Alpama svake godine milijunima turista nudi idiličan zimski ugođaj koji je prepoznatljiv u svijetu.

Novi Zeland

Prirodne ljepote i raznolikost Novog Zelanda već su dobro poznate činjenice u svijetu. Novi Zeland često djeluje kao niz nacionalnih parkova, a sa svojim velikim prirodnim varijacijama logično je da se i klimatski uslovi razlikuju.

Veći dio zemlje obilježava umjerena klima, no postoje kontrasti zavisno o regiji. Topao i tropski ugođaj može se osjetiti na sjeveru, a temperature se smanjuju što više idete prama jugu. Alpski uslovi vladaju u planinskim predjelima dok česte kiše i oborine obilježavaju zapadno područje. To je zemlja u kojoj doslovno svako može naći odgovarajuće vrijeme za sebe tijekom cijele godine.

KOMENTARI