instant fap

Živjeti od svoga rada: Pokrenuli uzgoj bijelog luka

Živjeti od svoga rada: Pokrenuli uzgoj bijelog luka

Ajdin Mešić  je 26-godišnji diplomirani ekonomista iz Ćele kod Prijedora.  Pored toga što je zaposlen u preduzeću on i njegova supruga gaje ljubav prema sadnji bijelog luka, proizvode i za potrebe farmacije i već drugu godinu im to polazi za rukom. Prije nekoliko godina u rodni kraj se vratio iz Zagreba.

Posao pripreme sadnje je odgovoran, te mu se morate posvetiti u potpunosti  ako hoćete dobar kvalitet a pritom i solidnu novčanu korist. Ćela kao mjesto je pogodno tlo za sadnju, pogotovo naš dio koji se nalazi tik uz ribnjak Saničani. Prije svega potrebna  je volja za rad kaže Ajdin. U svemu mu pomaže  supruga. Uz ovaj posao se nakon napornih radnih dana psihički opuštaju.

Sve je počelo na par, a završilo na desetak dunuma zemlje.  Priča da je inspiraciju za sadnju luka pronašao u neiskorištenoj zemlji,  a o načinu sadnje se informisao putem interneta. Ovogodišnja sadnja je dobro pripremljena ističe Ajdin i dodaje da se nada dobroj godini.

parcele

Prethodno smo izvršili testiranja  i sav urod je iskorišten za proširenje ukupne proizvodnje.  Luk kao biljka voli dosta suhu zemlju i nema problema sa štetočinama. Ova godina će ipak biti odlučujuća za mnogo ozbiljniju proizvodnju ali i plasman na tržište.

Nedovoljnu informisanost o sadnji luka Ajdin smatra glavnim krivcem za dosadašnju nezainteresovanost ljudi da se počnu baviti određenim vidom poljoprivredne proizvodnje.  Današnja situacija je prilično bolja i pojavljuju se razni mladi interesanti i koji u ovome vide svoju priliku. Mešići su im kako kažu spremni pomoći.

Ajdin nas je informisao i o tome da se uz ovakav vid proizvodnje  može dobro zaraditi jer su za prizvod ovakve vrste zainteresovane prije svega farmaceutske kuće.  Cijena luka po kilogramu u našoj zemlji prelazi 20,00 KM, a u EU je mnogo viša.

Poljoprivredni prozvodi iz naše zemlje sve više postaju privlačni tržištu EU, a zbog male udaljenost moguće ih je isporučiti svježe i mnogo zdravije zbog uzgoja bez korištenja pesticida i drugih antibitika.

bijeli-luk-cela

 

Bijeli luk kao lijek

Kao poznati anti-oksidans ova biljka upotrebom spriječava stvaranje krvnih ugrušaka zahvaljujući sadržaju adenozina. Djeluje preventivno na stvaranje malignih bolesti.

U časopisu Journal of Nacional Cancer Institute objavljeni su rezultati naučnih istraživanja, koji potvrđuju antikancerozna svojstva bijelog luka. Pored navedenog  vrši prevenciju koronarne bolesti (infarkt i angina pectoris), jer poboljšava cirkulaciju u srčanim krvnim sudovima omogućavajući bolju ishranu srčanog mišića i sprečavajući trombozu.

Dokazano je i da blagotvorno djeluje na infekcije.

KOMENTARI