instant fap
NaslovnicaUncategorized

Zlatnu palmu 65. festivala u Cannesu osvojio film “Ljubav” Michaela Hanekea

Zlatnu palmu 65. festivala u Cannesu osvojio film “Ljubav” Michaela Hanekea

Zlatnu palmu 65. festivala u Cannesu osvojio je film “Ljubav” austrijskog redatelja Michaela Hanekea, “Reality” Talijana Mattea Garronea dobio je Grand Prix, a britanski redatelj Ken Loach je dobio nagradu žirija za komediju “The Angel’s Share”.

“Ljubav” je dirljiva priča smještena u jedan pariški stan o zaljubljenom i pažljivom mužu koji njeguje umiruću suprugu. Stariji par glume Jean-Louis Trintignant (81) i Emmanuelle Riva (85).

Veliko, veliko hvala mojim glumcima koji su napravili ovaj film. Oni su bit ovoga filma, rekao je na završnoj svečanosti u Cannesu Haneke, kojemu je ovo druga Zlatna palma nakon “Bijele vrpce” 2009.

Canneski žiri je nagradio “Reality”, crnu komediju o razočaranom kandidatu televizijskog reality showa, dodijelivši mu Grand Prix. Redatelj Matteo Garrone je, vidljivo ganut, rekao na francuskom kako je veoma sretan što je još ovdje, pošto je 2008. osvojio Grand Prix u Cannesu za “Gomorru”, još mučniji film, s još više nasilja, o napuljskoj mafiji.

Nagradu za najbolju glumicu dijele dvije rumunjske debitantice, Cosmina Stratan i Cristina Flutur za ulogu sirotica koje odrastaju u samostanu, u filmu “Iznad bregova” (“Au-dela des collines”) Cristiana Mungiua. Rumunjski redatelj (44), dobitnik Zlatne palme u 2007., morao se ovaj put zadovoljiti nagradom za najbolji scenarij.

Danski glumac Mads Mikkelsen, poznat po ulozi negativca u filmu o Jamesu Bondu “Casino Royale” (2006.) dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu za “Lov” (“La Chasse”) Thomasa Vinterberga.

Nagrada za najbolju režiju otišla je u ruke Meksikanca Carlosa Reygadasa za film “Iz tame u svjetlost” (“Post tenebras lux”) koji je nagrađen za priču o nasilju što pritišće Meksiko, a naišao je na dvojak prijam kod festivalske publike, dok su ga mediji kritizirali.

Nagradu ocjenjivačkog suda dobila je jedina komedija u natjecateljskoj kategoriji “The Angel’s Share” Kena Loacha, kome je to peta nagrada u Cannesu i koju je posvetio onima koji odolijevaju mjerama štednje u svijetu.

Zlatna kamera, nagrada koja se dodjeljuje debitantskim filmovima u svim kategorijama, pripala je američkom filmu “Beasts of the Southern Wild” Benha Zeitlina (29) koji je u siječnju osvojio Grand Prix na festivalu u Sundanceu. Turski redatelj Rezan Yesilbas (34) dobitnik je Zlatne palme u konkurenciji za kratkometražni film za “Tišinu”.

O nagradama je odlučivao deveteročlani žiri pod predsjedanjem Nannija Morettija u kojemu su, među ostalima, bili i Ewan McGregor, Jean-Paul Gaultier i Alexander Payne.

Pedeset godina nakon njezine smrti, Cannes je odao počast američkoj glumici Marilyn Monroe, koja je izabrana za zaštitno lice ovogodišnjega festivala.