instant fap

Zločin u Ključu star 20 godina: Mučen i ubijen zbog novca

Dvadeset godina star slučaj ubistva Ramadana Turkuševića iz Ključa uskoro bi mogao dobiti epilog na Kantonalnom sudu u Bihaću, gdje su prošle sedmice pred Vijeće izvedeni Gojko Petrović i Nikola Tomić.

Predsjednica Vijeća Nizana Sarač kritikovala je advokate optuženih jer je drugi put, pod izgovorom da nema novca, a posljednji put da je bolestan, izostao trećeoptuženi Dragoslav Tomić. Zbog toga je odgodila suđenje za 4. decembar, a sudskoj policiji naredila da omogući prinudno dovođenje Tomića na sljedeće ročište, jer ga jedino privođenje i pritvor mogu natjerati da prisustvuje.

Njih trojicu optužnica tereti da su se 6. februara 1993. dogovorili da opljačkaju Ramadana Turkuševića, jer su znali da ima raznih vrijednosnica budući da se bavio devizama, te su naoružani automatskim puškama nasilno ušli u njegovu kuću.

Tražili su mu novac, a pošto im je Ramadan Turkušević rekao da ga nema, počeli su ga mučiti. Nakon više udaraca rukama i nogama, Gojko Petrović je uzeo nož, oštrice 20 centimetara, i vezanom Turkuševiću počeo da nanosi rane, a potom i da ga kolje. Na Turkuševiću je pronađeno više ubodnih rana, vrat sa mišićem i grkljanom bio je prerezan u dužini od 15 centimetara, a u jednoj ubodnoj rani bio je i nož – oružje ubistva.

Nakon samog čina, trojica optuženih su tražeći novac, potpuno prevrnula dnevni boravak, dječiju sobu i kuhinju, te su mjesto napustila otuđivši TV, video, radio i druge tehničke predmete.

Iako su, kako navodi optužnica, s umišljajem lišili života Ramadana Turkuševića, njima se, ipak, sudi za teški slučaj razbojničke krađe i razbojništva u vezi sa članom 150. po starom Krivičnom zakonu Republike BiH. Pritom, krađa i razbojništvo su djelo terećenja, a ubistvo sredstvo i ishod tog djela

KOMENTARI