instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Značajno otkriće na Kozari: Otkrivene desetine novih vrsta tvrdokrilaca

Značajno otkriće na Kozari: Otkrivene desetine novih vrsta tvrdokrilaca

Čak 44 nove vrste tvrdokrilaca otkriveno je za područje Nacionalnog parka Kozaratokom detaljnog istraživanja insekata tvrdokrilaca, sa fokusom na saproksilne vrste ovih insekata, koje makar u jednom stadijumu života naseljavaju stara i stabla koja se raspadaju, saopšteno je iz banjalučkog Centra za životnu sredinu.

Istraživanja je realizovao Centar za životnu sredinu od aprila do početka oktobra 2018. godine.

Nakon oktobra je uslijedio duži period čišćenja, sortiranja i determinacije prikupljenog materijala. Važno je napomenuti da su ovo preliminarni rezultati i da će dalje analize, kako tvrdokrilaca, tako i ostalog prikupljenog materijala dati još veći broj podataka i zasigurno još neke nove vrste, istakla je Iva Miljević iz Centra za životnu sredinu, koja je vodila ova istraživanja.

Saproksilni tvrdokrilci imaju izuzetno važnu ulogu u procesima razgradnje organske materije i kruženju hranjivih materija u prirodi, te predstavljaju pokazatelje očuvanosti i prirodnosti šumskih ekosistema, podsjetili su iz Centra za životnu sredinu.

Smatraju se najugroženijim insektima u šumskim ekosistemima umjerenog klimatskog područja Evrope, dok tvrdokrilci predstavljaju jednu od najbrojnijih i najznačajnijih grupa insekata navedenih u Direktivi o staništima Evropske unije.

KOMENTARI