instant fap

Znaš li gdje živiš?

Znaš li gdje živiš?

Sanski Most –  Grad na devet rijeka

Piše Amar Kaltak.

Ja, kao pojedinac, živim u ovom gradu, te sam bio zainteresovan, kakve čari krije ovaj grad, zanimalo me gdje ja to živim više od jednu i po deceniju.

Što se tiče geografije grada, kao grada, evo par pojedinosti koje možda niste znali: 1. Sanski Most se nalazi na 158 m nadmorske visine. 2. Površina Općine Sanski Most iznosi 781,18 km kvadratnih, dok je površina grada 12,90 km kvadratnih .

3. Uzimajući u obzir popis stanovništva iz. 1991. godine, u gradu je te godine bilo 17.144 stanovnika, a u cijeloj općini 60.307, što nam daje gustinu 1,329 st/km kvadratnom u naselju, a 77 st/km kvadratnom na općinskom nivou.

Ipak, preliminarni rezultati iz 2013.godine, dokazuju da je brojka od 60.307 stanivnika raspoređenih u 75 naselja, mnogo niža, te da u 75 naselja u općini Sanski Most živi 47.359 stanovnika

4. Zašto grad na devet rijeka? Iz tog razloga što Sanski Most leži na devet rijeka, a pravi Sanjani znaju da su to : Sana, Sanica, Dabar, Zdena, Bliha, Majdanska rijeka, Japra, Sasinka i Kozica.

5. Sanski Most se nalazi između tri planine.

Sa zapadne strane imamo Grmeč, a sa istočne Mulež i Behremaginicu. Prije nego što pređemo na historiju grada na devet rijeka, u nastavku će te pročitati imena kojim se ponosimo. Među prvima tu je nogometaš, bivši reprezentativac BiH, Senijad Ibričić, našim ljudima u Sani draži kao Trupko.

Odmah nakon njega, ide čovjek kojem dugujemo veliku zahvalnost. General Mehmed Alagić. Za one koji traže uzore u pjevanju, tu su Amir Kazić Leo i Kemal Malovčić.

Često čujem, rečenice poput : “Jarane, gdje Kemo zapjeva, tu čaše ne ostaju čitave.” Kada smo već kod pjevanja, ne mogu a da ne spomenem imena “No limit band” te “Ime”.

Bendovi čiji zvuci prijaju dok lagano šetate kroz šetalište. Stim, da grupa Ime, više ne postoji, jer je frontman te grupe Admir Budimlić dobio priliku za odlazak u Francusku, gdje živi i radi i danas. Ne mogu da ne spomenem note Vukašina Brajića, popularnog gitariste i pjevača te Ismeta Kurtovića, flautiste čarobnih prstiju.

Moji kao prvo sugrađani pa tek onda poznate ličnosti. Volim ja sve njih, ali ipak, od svih njih, meni je najdraži je Amir Talić. Pisac čijim se slovima divim.

KOMENTARI