instant fap
NaslovnicaUncategorized

Znate li kako je nastala jufka?!

Znate li kako je nastala jufka?!

Mnogi će s pravom reći da je pravljenje jufki – umjetnost. Jer, razvijeno tijesto, ukoliko se želi dobiti zaista dobra haman idealna smjesa, ne smije “puknuti” ni na jednom mjestu, a jufke moraju biti i dovoljno prozirne i dovoljno elastične da se mogu slagati na dva osnovna načina – u frkove (zvrkove) i u gužve… No, znate li kako i gdje je nastala jufka?

Iako je teško pronaći tačno porijeklo neke namirnice ili recepture koja se već odavno proširila svijetom, historičari hrane se slažu da je jufka nastala u Turskoj, te da je to veliki dopinos svjetskoj kuhinji.

Sve do 1995. godine jufka ili, kako se još naziva, vučeno tijesto, na našim prostorima rađena je ručno, a onda je prehrambena kompanija Klas d.d. Sarajevo prva u BiH uvela industrijsku, linijsku proizvodnju ove živežne namirnice. Cilj je bio potrošačima uštedjeti vrijeme i olakšati posao u kuhinji. Vremenom navike su se mijenjale, i već danas skoro sve savremene žene, prvenstveno zaposlene supruge i majke, u svom frižideru uvijek nadohvat ruke imaju gotove, svježe jufke.Istraživač historije bliskoistočne kuhinje, Charles Perry, zapisao je da se jufka pojavila oko 1500. godine u Istanbulu, vjerovatno u sultanskim kuhinjama Topkapi palače (osmanlijski carski dvorac u Istanbulu). Upotreba jufke za pravljenje pita, peciva i kolača od lisnatog tijesta širila se svijetom uporedo s turskim osvajanjima.

Vrhunski kvalitet jufke Klas obezbjeđuje bogatim proizvodnim iskustvom, tradicijom dugom 110 godina i, naravno, strogom primjenom međunarodno priznatih standarda upravljanja kvalitetom ISO i HACCP.

Osim na domaćem tržištu, kvalitet Klas jufke prepoznali su i potrošači u zemljama regiona, Europske unije i čak dalekih Sjedinjenih Američkih Država, pa su jufke među najprodavanijim proizvodima na izvoznim tržištima.

KOMENTARI