instant fap

Znate li kako mikroskopski komadići plastike završe u našem organizmu?

Znate li kako mikroskopski komadići plastike završe u našem organizmu?

Svakog dana kroz našu hranu, i piće unosimo malene mikroskopske komadiće plastike. Ona se nalazi u svemu što konzumiramo, pa čak i u zraku koji udišemo. Amerikanci tako, prosječno, svake godine pojedu, popiju i udahnu između 74.000 do 121.000 takvih čestica, što ovisi o njihovim godinama i spolu, pokazalo je posljednje istraživanje. Oni koji piju vodu iz plastičnih flaša unesu u svoj organizam 90.000 čestica plastike više na godišnjem nivou, kako stoji u studiji objavljenoj u magazinu Environmental Science & Technology.

Za sada potpuni utjecaj na naše zdravlje nije poznat. Istraživanja pokazuju kako su neke čestice dovoljno sitne da bi mogle ući u naše tkivo i tamo potaknuti reakciju imunološkog sistema, ili ispustiti toksične supstance ili zagađivače koje smo apsorbirali iz okoliša, uključujući i teške metale, piše CNN.

Kako mikroplastika završava u našoj hrani i piću? Životinje koje konzumiramo, udišu čestice plastike iz okoliša, a mikroplastika u našoj hrani završi tokom proizvodnje i pakiranja, što su pokazale već ranije studije. Istraživači su u ovoj studiji analizirali 26 prijašnjih studija o konzumaciji čestica mikroplastike u osam kategorija: zraku, alkoholu, vodi u boci, medu, morskoj hrani, soli, šećeru i vodi iz česme. Ostala hrana, uključujući meso i povrće, nije bila uključena u tu analizu zbog nedovoljnih podataka.

Istraživači su procijenili prosječnu konzumaciju u ovim kategorijama. Otkrili su kako godišnje dječaci unesu ili udahnu oko 81.000 čestica, 121.000 čestica muškarci, 74.000 djevojčica i 98.000 žene. A čini se kako je ključ u količini unesene mikroplastike količina vode iz boce koju popijemo. Tako istraživači procjenjuju da zahvaljujući vodi koju pijemo iz boce unosimo još i više i to dječaci 75.000 čestica, 127.000 muškarci, 64.000 djevojčice i 93.000 žene. Oni koji konzumiraju samo vodu iz čeme unose samo između 3.000 i 6.000 čestica.

KOMENTARI