instant fap

Zukorlić zabranio vjeronauku iz Beograda

Ukazuje se i da je ono što je za ovu školsku godinu ponuđeno kao islamska vjeronauka zapravo „krivovjerstvo” i „pokušaj vaspitavanja djece da robuju Beogradu i njegovim režimima”

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić izjavio je fetvu kojom je zabranio pohađanje islamske vjeronauke u osnovnim i srednjim skolama u Srbiji kod, kako se tvrdi, nekompetentnih i neovlaštenih nastavnika.

U fetvi koju je, kako se navodi donijelo Vijeće za fetve mešihata Islamske zajednice koju predvodi Zukorlić, roditelji se obavezuju da zaštite svoju djecu tako što će im učenje vjeronauke omogućiti u džamijama ili mektebu.

„Haram – zabranjeno je pohađanje islamske vjeronauke kod neovlaštenih i nekompetentnih nastavnika, jer je suprotno islamskim propisima, ciljevima i interesima islama, Islamske zajednice i muslimana”, navodi se u saopštenju mešihata dostavljenom medijima.

Dodaje se da je obaveza svakog roditelja da zaštiti svoje dijete od pohađanja vjeronauke.

U saopštenju se navodi i da direktori i nastavnici koji vrše pritisak na učenike radi pohađanja takve vjeronauke čine zlo, čime se svrstavaju u neprijatelje islama, Islamske zajednice i muslimana.

Ukazuje se da je naredba donijeta zato što su Ministarstvo vjera, odnosno Komisija za odnose sa vjerskim zajednicama i Ministarstvo prosvjete u potpunosti zanemarili predloženu listu vjeroučitelja mešihata Islamske zajednice i iz procesa izvođenja vjerske nastave isključili gotovo sve vjeroučitelje te vjerske zajednice.

Ukazuje se i da je ono što je za ovu školsku godinu ponuđeno kao islamska vjeronauka zapravo „krivovjerstvo” i „pokušaj vaspitavanja djece da robuju Beogradu i njegovim režimima”.

Ističe se i da je fetva donijeta na osnovu šerijata i ustava Islamske zajednice u Srbiji.

Riječ je, naime, o još jednom u nizu sukoba oko vjeronauke i spiska učitelja koji djeci predaju islamsku vjeronauku između Zukorlićevog mešihata, odnosno Islamske zajednice u Srbiji i Islamske zajednice Srbije, na čijem čelu reis ul ulema Adem Zilkić.

Potpredsjednik Zukorlićevog mešihata Rešad Plojović tvrdi da je sa spiska isključen 21 vjeroučitelj tog mešihata, ocijenivši to kao „nastavak obračuna” države Srbije sa nastavnicima islamske vjeronauke.

Zilkić, koji je, inače, član vladine Komisije za vjeronauku, izjavio je da se ne radi ni o kakvom obračunu, već da se ti vjeroučitelji ove godine nisu ni prijavili da budu nastavnici.

U Srbiji postoje dvije islamske zajednice koje se međusobno ne priznaju, a Zukorlićev mešihat je organizaciono vezan za Islamsku zajednicu u BiH i dosadašnjeg reisa Cerića priznavao je za jedinog poglavara.

KOMENTARI