instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Zvizdić: Mogherini dolazi sa porukom da su nam vrata EU otvorena

Zvizdić: Mogherini dolazi sa porukom da su nam vrata EU otvorena

Sve nas je jako obradovala vijest da visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini sutra dolazi u Bosnu i Hercegovinu, jer je jako važno da u sklopu svoje balkanske turneje posjeti i Bosnu i Hercegovinu, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, kojeg je vijest o sutrašnjem dolasku visoke predstavnice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku zatekla upravo tokom posjete Regioonalnom uredu AA u Sarajevu.

“Bosna i Hercegovina je iz puno razloga i zbog brojnih procesa koji se dešavaju na teritoriji Zapadnog Balkana sigurno ključna zemlja i jedna od najvažnijih zemalja uopće na Zapadnom Balkanu i jugoistočnoj Evropi. Visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, sa kojom sam imao priliku razgovarati prije 15-tak dana kada smo i pripremali određene teme ili smjernice za ovaj sastanak, dolazi sa nekoliko važnih poruka za BiH”, rekao je Zvizdić.

Ključna i najvažnija jeste da su vrata Evropske unije i dalje otvorena za BiH. Postoji, rekao je Zvizdić, jasna evropska perspektiva, izvjesna perspektiva, i BiH i drugih zemalja Zapadnog Balkana, jer sve dok postoji Evropska unija kao bazni cilj i najmanji zajednički sadržilac za sve zemlje Zapadnog Balkana, sve do tada će biti moguće značajno razvijati i unapređivati regionalne odnose, dobrosusjedske odnose i raditi na značajnijem povezivanju zemalja Zapadnog Balkana.

Ono s čim će predstavnici bh. vlasti upoznati visoku predstavnicu Mogherini, rekao je Zvizdić, jesu rezultati dosadašnje implementacije obaveza iz evropske agende BiH i uopće ekonomske, sigurnosne i regionalne saradnje i situacije u kompletnom regionu.

“Ono što je važno, čini mi se, jeste da će i oni ići, odnosno EU i predstavnici EU, u pravcu mnogo frekventnijeg i obimnijeg, učestalijeg posjećivanja Zapadnog Balkana, čime se daje potpuno jasna poruka da Zapadni Balkan ustvari ima evropsku perspektivu. Tako se na neki način šalje poruka onima koji bi htjeli kroz različite uticaje da na neki način postanu dominantni na ovim prostorima, da je evropski i u konačnici NATO put jedina alternativa, jedini pravi put i za BiH i za Zapadni Balkan”, rekao je Zvizdić.

Zbog toga će predstavnici institucija EU, naglasio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH, mnogo češće dolaziti u BiH.

“Čak mislim da ćemo na neki način zatražiti i organizirati polugodišnje ili kvartalne susrete na najvišem nivou između predstavnika ključnih evropskih institucija bitnih za balkanski region uz, naravno, predstavnike, odnosno predsjednike ili premijere samoga Balkana”, kaže Zvizdić.

Mogherini će, rekao je Zvizdić, imati susrete sa članovima Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH tako da će iz prve ruke dobiti informacije i odgovore na eventualna pitanja.

“Mi ćemo je upoznati sa progresom, ali svakako i sa izazovima sa kojima se suočavamo i na putu evropskih integracija i u svim ovim fazama kada želimo da akceleriramo ekonomski razvoj BiH, ali i sa problemima ispravnog razumijevanja, jačanja vladavine prava, borbe protiv ekstremizma svih oblika, borbe protiv kriminala i korupcije i, svakako, da pošaljemo jednu poruku da zemlje regiona su, ipak, i spremne i sposobne, imaju kapacitete i da razgovaramo i da se o nekim baznim ciljevima u budućnosti dogovaramo”, naglasio je Zvizdić.

Visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini trebala je u posjeti Bosni i Hercegovini boraviti u četvrtak, ali je ona odložena zbog nemogućnosti da njen avion sleti na Međunarodni aerodrom Sarajevo usljed magle.

KOMENTARI