Zvizdić: Riješiti prilagodbu SSP-a do 25. juna

HomeVijestiBiH

Zvizdić: Riješiti prilagodbu SSP-a do 25. juna

Agencija za nekretnine NOVI DOM iz Bihaća raspisuje JAVNI KONKURS za dodjelu stipendija jednom učeniku i jednom studentu

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas je naglasio da se BiH nalazi u ključnom trenutku njenog puta ka evropskim integracijama, te pozvao Predsjedništvo BiH da usvoji prilagođeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), javlja Anadolu Agency (AA).

Zvizdić je pozvao sve političke strukture u zemlji da svoje lične i političke interese stave u drugi plan, a u prvi put BiH ka Evropskoj uniji.

“BiH se nalazi u veoma važnom trenutku i potrebno je pokazati maksimalnu ozbiljnost kada su u pitanju obaveze koje su lideri i sve političke partije preuzele potpisujući izjavu o opredijeljenosti za evropske integracije. Pozivajući se na tu izjavu želim posebno podvući važnost trenutka u kojem se nalazimo, jer će narednih nekoliko sedmica biti jako važne za iskorak i nastavak daljeg puta BiH ka evropskim integracijama. Ovo je bio i zaključak mojih razgovora u Bratislavi sa Miroslavom Lajčakom, ministrom vanjskih i evropskih poslova Slovačke, zemlje koja će od 1. jula preuzeti predsjedavanje Evropskom unijom. Došli smo do jednostavnog i važnog zaključaka da će u narednim sedmicama biti održani sastani Vijeća za opće poslove i Vijeća za vanjske poslove EU na kojima će se rješavati pitanje BiH, ali na bazi obaveza koje trebamo da realiziramo i o tome izvijestimo članove Vijeća“, kazao je Zvizdić.

Za sljedeći petak planirano je održavanje sjednice Vijeća za opšte poslove EU, koja prethodi ključnoj sjednici Vijeća za vanjske poslove 18. jula. Zvizdić je naglasio da se očekuje da će do tada BiH realizovati svoju obavezu, kada je riječ o primarnom zadatku, a to je prilagodba SSP-a.

“Zbog toga želim da pozovem sve one koji učestvuju u usvajanju izvještaja u vezi sa finalizacijom tehničkog dijela pregovora prilagodbe SSP-a da pokažu maksimalnu političku odgovornost i da izvještaj koji je Vijeće ministara BiH poslalo Predsjedništvu BiH bude usvojen. Time ćemo steći preduslov da BiH bude na dnevnom redu Vijeća za opće poslove, što je prvi korak do finalizacije 18. jula, kada bi Vijeće za vanjske poslove trebalo da naloži komisiji da počne pripremati upitnik koji bi u tom slučaju dobili početkom jeseni ove godine“, zaključio je Zvizdić.

Zvizdić je istakao da je izvještaj o prilagodbi SSP-a jednoglasno usvojen na Vijeću ministara i da je SSP jako dobro ispregovaran. Po njemu riječ je o dobro struktuiranom dokumentu, u kojem je BiH jedina iz regiona dobila mogućnost postepenosti u prihvatanju kvota, kao i povećanje izvoznih kvota za proizvode za koje je BiH pokazala svoj interes. Među tim proizvodima su: riba, šećer, vino, voće, povrće, kao i dalji nastavak odobrenja za izvoz pilećeg mesa i konzumnih jaja, što bi uz izvoz mlijeka i mesa učinilo poljoprivredu jednom od najperspektivnijih grana u BiH. Dodaje da je pri tome Evropska komisija voljna da ponovo otvori programe fondova za poljoprivredu.

“U ovome trenutku, u rasponu od četiri godine izgubit će se od 80 do 100 miliona eura fondova, koji bi bili direktno usmjereni poljoprivrednim proizvođačima u oba entiteta i Brčko distriktu. To su ustvari prave teme o kojima treba razgovarati“, navodi Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH naglasio je da se “nalazimo u vrlo delikatnom trenutku: ili ćemo ubrzano nastaviti put BiH ka Evropskoj uniji ili će BiH ostati na marginama, jer EU ima svoje probleme”.

“Ovaj momenat je važan što 1. jula predsjedavanje preuzima Slovačka. To je zemlja koja je jedina u protekla tri ili četiri ciklusa i vjerovatno u naredna tri ili četiri ciklusa u program svog predsjedavanja ugradila priču o proširenju. Unutar tog programa se nalaze zemlje Zapadnog Balkana s fokusom na BiH. Slovačko predsjedavanje je ogromna i najveća šansa BiH. Pozivam, a ako je potrebno i molim sve aktere u ovom procesu da napravimo ovaj veoma važan iskorak u ovom momentu. Očekujem da će Predsjedništvo BiH do petka podržati izvještaj o prilagodbi SSP-a koji je Vijeće ministara jednoglasno usvojilo“

Vijeće ministara je 14. juna ove godine usvojilo izvještaj koji je podnio Hamdo Tinjak, šef pregovaračkog tima BiH, o završetku pregovora u vezi prilagođavanja SSP-a. Potom je izvještaj proslijeđen Predsjedništvu BiH u proceduru daljeg odlučivanja i odobravanja.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0