instant fap
Naslovnicainmedia danas

ZVJEZDANI PIJANIST Hajrudin Muhić, virtuoz kojemu se divi BiH

ZVJEZDANI PIJANIST Hajrudin Muhić, virtuoz kojemu se divi BiH

Hajrudin Muhić je rođen 31.05.1996. godine u Bihaću, BiH. 

Osnovno muzičko obrazovanje završio je u Sanskom Mostu, a srednje muzičko obrazovanje na Odsjeku za klavir završio je 2015. godine u muzičkoj školi „Savo Balaban“ u Prijedoru, u klasi prof. Sofije Kovačević.

Po završetku srednje škole upisao je, u svojstvu redovnog studenta, Akademiju umjetnosti u Banjoj Luci – Odsjek za klavir. Studije započinje u klasi prof. mr Snježane Popović-Vuleta, a treutno je student četvrte godine u klasi prof. dr Dejana Jankovića. 2016. godine upisuje studije kompozicije na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci – kao prvoplasirani na rang listi prijemnih ispita, u klasi prof. dr Tatjane Milošević-Mijanović.

Tokom dosadašnjeg školovanja ostvaruje brojne rezultate u zemlji i regionu, u vidu učestvovanja na brojnim takmičenjima, koncertima, seminarima, kulturnim manifestacijama, kao i rezultate van okvira pijanističke i kompozitorske djelatnosti.

Usavršavao se na značajnim umjetničkim festivalima u zemlji i regionu kod eminentnih pijanista Arnufa von Arnima (Festival Ardea 2017 – Čapljina), Vladimira Krpana (LAUS Akademija 2015 – Dubrovnik),  Julie Gubaidulline (Tattile 2018 – Sarajevo), Aleksandra Serdara, Vladimira Miloševića, Aleksandra Papara, i njemačkog kompozitora Nikolaja Bruhera (Nikolai Brücher).

U toku dosadašnjeg rada osvaja brojne nagrade u zemlji i inostranstvu kao solista, član kamernog ansambla i kompozitor.  Autor je kompozicija za različite instrumente i ansamble, koje svoja izvođenja bilježe i van granica BiH, a to su: “Five ways of life” za klavir solo, “The City” za preparirani klavir, “Kad se voljeni prepiru samo se šale” za violinu i klavir, “Homo ludens” za gudački kvartet i recitatora, “Homo viator” ciklus pjesama za sopran i klavir i “Dobro i zlo trče zajedno” za violončelo i klavir. 

Dobitnik je je nagrade “Cvjetko Rihtman” za najboljeg studenta kompozicije u Bosni i Hercegovini, a nagradu je dodijelila Asocijacija muzičkih stvaralaca i kompozitora Bosne i Hercegovine.

Na Međunarodnim takmičenjima Art in Veles 2017 (Makedonija) i Aranđelovac 2018 (Srbija) dobitnik je prvih nagrada u kategoriji Klavir solo, kao i drugih nagrada na takmičenjima Banjalučki bijenale 2018 (Bosna i Hercegovina) i Daleki akordi (Hrvatska), u istoj kategoriji.

U sklopu manifestacije Dani Vlade S. Miloševića 2018 dodijeljena mu je nagrada za najboljeg studenta instrumentalnih odsjeka na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

Sa Srpskim pjevačkim društvom “Jedinstvo” ostvaruje saradnju u vidu korepetiranja hora, pod dirigentskom palicom mr Nemanje Savića.

Pod podrškom “SHL” fondacije organizator je projekta “Zvuci klasike” u sklopu kojeg je tokom 2017. godine održao solističke koncerte širom Bosne i Hercegovine sa ciljem popularizacije umjetničke muzike, izvodeći djela velikih svjetskih kompozitora i autorska djela. U sklopu projekta, tokom mjeseca septembra 2017. godine, održao je 8 solističkih koncerata širom Bosne i Hercegovine (Gradiška, Travnik, Bihać, Doboj, Prnjavor, Istočno Sarajevo, Ljubuški, Banja Luka).

Autor je muzike za nagrađivani film “In manus tuas” Milane Majar u produkciji Radio-televizije Republike Srpske.

Na koncertu pod nazivom “Muzika kao Apolon” koji se održao 13. maja 2019. godine, Muhić se predstavio kao solista sa sa Simfonijskim orkestrom Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci izvodeći Koncert za klavir i orkestar op.20 Aleksandra Skrjabina, pod dirigentskom palicom Dušana Uroševića. 

U sklopu projekta Muzikološkog društva Republike Srpske i Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, usmjerenog na rasvjetljavanje kompozicionog prosedea Vlade Miloševića, Muhić aktivno djeluje kao notograf, dizajner i tehnički urednik. 

Pored muzičkog angažmana, veoma je značajan i njegov doprinos vaspitno-obrazovnom sistemu. U periodu od 2011. do 2015. godine, samostalno radi kao programer i dizajner softvera u svrhu poboljšanja kvaliteta i modernizacije nastave muzičke pismenosti na domaćem pedagoškom prostoru.

Prva verzija softverskog paketa, prvenstveno namjenjenog za proces muzičkog opismenjavanja, razvoj muzičkog sluha, teorijskog znanja i vještina, nastaje 2015. godine pod nazivom “Malleus”. Upravo sa tim softerom, utemeljena je realizacija ideje o implementaciji informaciono-komunikacionih tehnologija u tradicionalnu nastavu muzičkog vaspitanja, na domaćem muzičkom prostoru. 

Tokom akademske 2016/2017. i 2018/2019. godine, dobitnik je stipendije fonda dr Milan Jelić. 

KOMENTARI