instant fap
NaslovnicaBiH

Ako pada Vijeće ministara, pada i Vlada FBiH

Ako pada Vijeće ministara, pada i Vlada FBiH

Federalni premijer Nermin Nikšić za Oslobođenje govori o koaliciji i odnosu na relaciji SDPBiH-SDA, hoće li dati ostavku ukoliko izvještaj o izvršenju prošlogodišnjeg budžeta ne prođe i u Domu naroda, krozi u Federaciji BiH, odnosu sa ministrima iz reda SDA…

• Kakvi su Vam odnosi sa ministrima iz reda SDA?

– Vrlo korektni. Ja tu nemam nikakvih problema i bez obzira na političke trzavice koje su se pojavile, mi sutra (danas; op. a) imamo sjednicu Vlade i ja imam namjeru da razgovaram sa svim ministrima u Vladi i zatražim od njih da dok smo Vlada, da se ponašamo kao tim i nastavimo raditi kao dosad. Vrlo korektno surađujem sa svim ministrima u federalnoj Vladi i mi smo i na posljednjoj vladi sve odluke donijeli jednoglasno.

• Hoće li se raspasti koalicija s obzirom na sveukupne odnose na relaciji SDPBiH – SDA?

– Vrlo je teško očekivati da eventualno politički razlaz i rasplet platforme na jednom nivou ne ostavi trag na drugom nivou, da kažemo u Federaciji će sve funkcionisati super, a na državnom nivou ćemo se razići ili razićemo se u pojedinim kantonima. Mislim da je prerano govoriti da li će doći do razlaza političke platforme ili rekonstrukcije federalne Vlade. Treba vidjeti kako će se razvijati situacija.

Federacija nije pusti otok

• Da li se na rad Vlade FBiH mogu reflektovati odnosi sa državnog nivoa?

– Želim biti i precizan i iskren. Trenutno u radu Vlade FBiH nema nikakvih problema, nema trzavica. Ministri rade i imam osjećaj u neposrednim kontaktima da su još više motivisani da pokažu kako je federalna Vlada radila i radi kao tim i da nema nikakvih političkih posljedica. Teško je u ovom trenutku reći šta će biti. Ja se nadam da ćemo, bar kad je u pitanju federalna Vlada, nastaviti raditi onako kako smo dosad radili.

• Iako se konstantno ponavlja priča o rekonstrukciji Vlade FBiH, te najave da će HDZBiH i HDZ 1990 podržati izlazak SDA iz Vijeća ministara ukoliko dobiju čvrste garancije za rekonstrukciju federalne Vlade?

– Još nije bilo konkretnih razgovora o rekonstrukciji federalne Vlade. Kad je u pitanju SDPBiH, nije bilo uslovljavanja ili uvezivanja. Dosad smo uvijek na sve te priče odgovarali da do rekonstrukcije Vlade može doći onog trenutka kad ocijenimo da ta vlada ne radi dobro. Vlada i dalje radi kao tim, ne vidim tu nikakvog razloga. Otvaramo sad pitanje političke prirode. Da li će puknuti parlamentarna većina, politička koalicija? Ako to pukne, nemoguće je da se pravimo da je Federacija usamljeni otok neovisan od svega.

• U Parlamentu FBiH je sve teže osigurati većinu za akte koje prethodno utvrdi Vlada: postoji li sad sigurna i čvrsta parlamentarna većina u FBiH?

– Gledajući na pojedine odluke u Parlamentu FBiH, teško se može sa nekom garancijom reći da postoji parlamentarna većina iako tehnički postoji i neke stvari prolaze bez problema. Na posljednjim sjednicama je došlo do iskakanja poslanika NS Radom za boljitak, uz činjenicu da su pojedini zastupnici i zastupnice bili odsutni, neki opravdano, neki ne, što je uslovljavalo da neke odluke teško prolaze. To je stvar koju ćemo probati raščistiti. U ponedjeljak imamo sastanak svih federalnih ministara prije sjednice Vlade FBiH sa šefovima klubova i rukovodstvima oba doma, gdje ćemo probati izdiskutovati te neke stvari i kako ubuduće raditi da ne dolazi do ovakvih situacija. Ja nemam namjeru imati dvostruka mjerila. Kad sam bio poslanik, govorio sam da kad ne prođe izvještaj o izvršenju budžeta, da je to na neki način izglasavanje nepovjerenja Vladi. Pošto izvještaj nije prošao u Predstavničkom domu, ja to tako doživljavam i tako će i biti.

(Oslobođenje.ba)