instant fap

Ako radite za kompjuterom, ovako ćete SAČUVATI vid

Da biste smanjili dugoročnu štetu do koje dovodi predugo gledanje u ekran, isprobajte ove praktične savjete:

1. Sasijecite problem u korijenu

Zašto zaslon ne biste prilagodili svojim potrebama? Prilagodite svjetlost, kontrast, boju i druge značajke – tako ćete manje naprezati oči.

2. Investirajte u naočale za rad na računalu

Naočale za rad na računalu imaju zaštitni premaz na lećama te tako smanjuju štetno reflektiranje svjetla.

3. Koristite povećalo

Microsoft je svjestan da čitanje na računalu nije baš lako. U gotovo svim verzijama operativnog sustava Windows može se naći povećalo, te možete povećati određene dijelove zaslona. Ako imate Mac, koristite priloženi softver Zoom i prilagodite tekst kako biste si olakšali čitanje.

4. Povećajte veličinu preglednika

Većina ekrana danas dolazi u formatu wide-screen, što nije idealno za dokumente. Preglednici često prikazuju web stranice u stupcu ostavljajući široke, prazne margine. Prilagodite to tako da stranica odgovara monitoru. Na Macu možete povećati veličinu prozora preglednika pritiskom na Command i + nekoliko puta.

5. Smanjite rezoluciju

Rezolucija se odnosi na zaslon, odnosno okomite i vodoravne linije. Što je više linija na zaslonu, to je veličina slike i teksta manja. Desnim klikom na radnoj površini u sustavu Windows možete podesiti razlučivost zaslona na nižu postavku. Na Macu možete pronaći popis podržanih rezolucija pod Apple logo, System Preferences, a zatim izaberite prikaz.

7. Oči trebaju odmor

Ako predugo gledate u zaslon, možete razviti sindrom računalnog vida. Povremeno pogledajte daleko od ekrana, fokusirajte se na detalje u daljini na otprilike 10 do 20 sekundi, a zatim se usredotočite na detalje koji su vam bliže. Ponovite to nekoliko puta.

8. Idite van!

Dugo sjedenje usporava cirkulaciju, a to utječe i na oči. Osim toga, oči trebaju različite razine svjetlosti. I mala promjena može ubiti monotoniju cjelodnevnog rada u uredu!

Možda nećete u potpunosti spriječiti naprezanje očiju, ali kombinirajući ove korake bit će vam puno lakše gledati u ekran.

KOMENTARI