instant fap

Automobil od smeća: Njegova šasija izrađena je od lana i reciklirane plastike

Automobil od smeća: Njegova šasija izrađena je od lana i reciklirane plastike

Automobili koji gutaju fosilna goriva mogli bi uskoro u „staro željezo“. Budućnost, po svemu sudeći, pripada elektroautomobilima, a Luca je jedan posebne vrste, piše DW

Nizozemski studenti su došli do rješenja u obliku sportskog električnog automobila imena Luca. Njegova šasija izrađena je od lana i reciklirane plastike, tačnije od plastike koja se izvukla direktno iz okeana.

Također, karoserija, završna obrada, prozori i unutrašnjost izrađeni su od recikliranih materijala poput PET boca, ABS-a, pa čak i od pročišćenog otpada iz domaćinstava.

Luca je kompaktan automobil s dva elektromotora na stražnjim točkovima. Automobil postiže najveću brzinu od 90 kilometara na sat i domet od 222 kilometara. Osim učinkovitosti koju pruža njegov električni pogonski sklop, velik dio Lucine učinkovitosti dolazi iz njegove lagane konstrukcije.

Naime, automobil teži samo 360 kilograma bez baterija. To je duplo manje od težine sličnih automobila. Osim toga, za ovaj automobil potrebno je samo 60 kg baterija, što u poređenju sa stotinama kilograma za druge električne automobile predstavlja još jedan atribut njegovog spretnog dizajna.

Sve u svemu – sjajno! 

KOMENTARI