instant fap

Raste broj zaštićenih područja u BiH, vrela Sane proglašena spomenikom prirode

Raste broj zaštićenih područja u BiH, vrela Sane proglašena spomenikom prirode

Vlada RS-a donijela je Odluku o proglašenju “Vrela Sane” spomenikom prirode za čiju zaštitu je Centar za životnu sredinu pokrenuo inicijativu krajem januara 2019. godine.

“Očekivali smo dugo ovakvu odluku i nadamo se da će se nove inicijative pokretati, a broj zaštićenih područja na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine povećavati”, kazao je Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu.

Napominje da je područje izvora Sane mjesto koje svojom ljepotom privlači ljubitelje prirode, a proglašenjem zaštite otvaraju se mnoge mogućnosti za razvoj odgovornog i održivog turizma, čemu se zapravo sve vrijeme i teži.

Centar za životnu sredinu je pored inicijative za zaštitu vrela Sane podnio i inicijativu za zaštitu nizvodnog dijela rijeke Sane, poznatog pod nazivom “kanjon Prizren Grad” te na oba ova lokaliteta proveo biološka istraživanja čiji podaci se koriste za izradu Studije zaštite.

“I za ovu incijativu očekujemo da će dobiti isti epilog kao i inicijativa za vrela. U kanjonu Prizren Grad se gnijezdi sivi soko koji je veoma osjetljiva i ugrožena vrsta, a u istom tom kanjonu je planirana i gradnja hidroelektrane koja bi u potpunosti uništila prirodna staništa i vrijednosti ovog kanjona. Nastavićemo dalje sa ovakvim inicijativama kako bi vrijedna prirodna područja sačuvali za naredne generacije”, kazao je Bjelić.

KOMENTARI