instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

Beč: Najveći covid laboratorij u Evropi analizira 800.000 PCR testova dnevno

Beč: Najveći covid laboratorij u Evropi analizira 800.000 PCR testova dnevno

Kapaciteti laboratorija pokrivaju i PCR testove grgljanjem koji se sprovode u bečkim osnovnim školama, PCR testove u Salzburgu, testiranje u mnogobrojnim apotekama u Donjoj Austriji i testove grgljanjem u preduzećima.

“Početkom 2020. godine Beč se odlučio za ofanzivnu strategiju PCR testiranja. Na taj način možemo da identifikujemo pozitivne slučajeve u ranoj fazi infekcije prije nego što se formiraju veći klasteri i obezbijedimo precizno i široko praćenje varijanti virusa”, izjavio je Peter Hacker, član bečke vlade, resor za socijalna pitanja, zdravstvo i sport.

Ovaj laboratorij je od 11. do 13. januara analizirao ukupno 999.717 uzoraka s prosječnom stopom pozitivnosti od 2,29 posto.

“Zahvaljujući našem dugogodišnjem iskustvu možemo optimizirati sve procese i logistiku u laboratoriji. Rezultati testova su bez izuzetaka gotovi unutar 24 sata, čak i u situaciji rastućeg broja infekcija kakvu imamo sada”, objašnjava direktor “Lifebrain-a” Michael Havel.

Radovi na proširenju laboratorija počeli su početkom decembra prošle godine. Opremljena su dva nova paviljona laboratorija. Jedan sa 55 aparata za automatsko pipetiranje i 84 uređaja za analiziranje PCR testova, dok je drugi paviljon predviđen za pripremu uzoraka.

U prethodna dva mjeseca je zaposleno i obučeno više od 500 novih radnika, a otvoreno je još 250 radnih mjesta koje treba popuniti u naredne dvije sedmice. “Lifebrain“ trenutno zapošljava 1.700 ljudi iz 54 zemlje, saopćeno je iz Eurocomm-PR Sarajevo.

KOMENTARI