instant fap

Berlusconiju četiri godine zatvora zbog utaje poreza

Sud u Milanu izrekao je danas kaznu od četiri godine zatvora bivšem premijeru Silviju Berlusconiju zbog utaje poreza u njegovoj kompaniji Mediaset. Presuda je izrečena na kraju suđenja koje se fokusiralo na kupovinu prava za prikazivanje američkih filmova na televiziji.

Očekuje se da će se Berlusconi žaliti na presudu, prenio je BBC.

Berlusconijeva kompanija, koja obuhvata tri najveće privatne TV stanice u Italiji, vještački je “pumpala” cijenu prava za emitovanje američkih filmova preko dvije offshore kompanije, a zatim je prijavljivala lažne troškove i umanjila porez.

Sud je Berlusconiju odredio kaznu za četiri mjeseca dužu od one koju je tražio tužilac. Zajedno sa zatvorskom kaznom, Berlusconiju je određena i zabrana bavljenja politikom u trajanju od tri godine.

Kako je navedeno u optužnici, lažirana je cijena oko 3.000 filmova, a načinjena je razlika od oko 250 miliona eura. Berlusconi je prema riječima tužioca bio “glavni u lancu komande”, a crni fondovi “Mediaseta” “nose njegove otiske prstiju”.

Na optuženičkoj klupi sedelo je još deset osoba, od kojih je predsedavajući Upravnog odbora “Medijaseta” Fedele Konfalonijeri osuđen na tri godine i četiri meseca zatvora.

Presuda je 76-godišnjem Berlusconiju izrečena samo dva dana nakon što je on izjavio da se neće ponovo kandidovati za mjesto premijera na kojem je proveo tri mandata.  U novembru 2011. godine naslijedio ga je Mario Monti.

Mediaset je medijska kompanija koju je 1970. godine osnovao Silvio Berlusconi, koji danas posjeduje 38,6 odsto njenih akcija.

Bivšem italijanskom premijeru suđeno je nekoliko puta zbog sumnji u zakonitost njegovih poslova, ali je do sada uvijek bivao oslobođen optužbi ili bi slučajevi zastarijevali.

KOMENTARI