instant fap

Kurban bajram u Sanskom Mostu

U ozračju radosti i sreće, muslimani u Sanskom Mostu su dočekali Kurban Bajram, jedan od svojih najvećih  blagdana. Centralna manifestacija dočeka Bajrama organizovana je u centralnoj gradskoj, Hamzibegovoj džamiji.

Svečano je jučer bilo u svim sanskim džematima, gdje su brojni vjernici prisustvovali klanjanju i dočeku ovog radosnog praznika.  Bajram namaz je klanjan u svih trideset obnovljenih džamija na području Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most, dok je centralna bajramska svečanost održana u Hamzibegovoj džamiji. Prema svim ocjenama, broj vjernika koji su danas u centralnoj sanskoj džamiji klanjali bajram namaz bio je izuzetno veliki i odavno nije zabilježen. Unutrašnjost džamije bila je premala da primi sve one koji su željeli da klanjaju Bajram namaz, tako da se klanjalo i u haremu džamije, ali i na prostoru ispred harema. Tradicionalnu bajramsku hutbu održao je glavni sanski imam Husein efendija Kovačević, koji je još jednom istakao kako je Bajram praznik mira, radosti i sreće, praznik koji se obilježava u krugu porodice, skromno i dostojanstveno.

U bajramskoj hutbi efendija Kovačević  je ukazao na potrebu međusobne solidarnosti i pomaganja među muslimanima te pozvao na jedinstvo. On je istakao kako moramo biti zahvalni za mir i slobodu koju danas uživamo, jer brojni muslimani širom svije žive u potpuno drugačijim uslovima.  Simbolika ovog, ali i drugih Bajrama, kako je istakao efendija Kovačević, je obnova duhovnih i moralnih vrijednosti. On je pozvao na žrtvovanje vlastitog egoizma, narcisoidnosti i uskogrudosti radi uzvišenih ciljeva i ideala, kao što su dobrota, međusobno poštovanje, pomaganje jednih drugima, suosjećanje, dobročinstvo. U ovim mubarek danima, kako je rekao efendija Kovačević, posebno se moramo sjetiti svojih šehida, šehidskih porodica, ratnih vojnih invalida kao i svih drugih članova društva kojima treba pomoć. / radiosana

KOMENTARI