instant fap

BiH pogodio zemljotres jačine 4,6 stepeni, epicentar u blizini Zenice

Zemljotres jačine 4,6 stepeni po Richteru pogodio je noćas Bosnu i Hercegovinu. Aparati u Centru za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu registrovali su u zeljotres u 1.12 sati 50 kilometara sjeverozapadno od Sarajeva na području Zenice.

Epicentar zemljotresa, registrovan je na dubini od dva kilometra, a nakon toga uslijedila su još dva manja podrhtavanja tla.

Podrhtavanje tla potrajalo je deset sekundi. U Zenici su mnogi izašli na ulicu i nisu se smjeli vratiti u zgrade. Prema podacima Uprave Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona zemljotres je izazvao manju materijalnu štetu.

Kako prenosi Fena u nekoliko trošnijih objekata srušili su se dimnjaci, dok je u jednom stanu u naselju Crkvice uslijed pada bojlera sa zida došlo do kidanja vodovodnih cijevi, što je uzrokovalo poplavu.  Prijavljen je i veći broj oštećenja na zidovima i fasadama, ali nije zaprimljena dojava o većim štetama, kao ni povrijeđenim osobama.

Podrhtavanje tla osjetilo se i u Banjoj Luci, Goraždu, Bihaću…

Brzo poslije prvog, skoro isto područje ali na većoj dubini – od 12 kilometara, pogodio je drugi zemljotres jačine 4,2 stepena koji se nešto manje osjetio. U 2.35 sati tlo oko Zenice se ponovo zatreslo, ali ovaj put je zabilježen manji potres od 2,9 stepeni Richterove skale.

KOMENTARI