instant fap

Bolnica negira krivicu za smrt pacijenta

Bolnica negira krivicu za smrt pacijenta koji je umro dok je osoblje gledalo utakmicu

Prije pet mjeseci Oslobođenje je objavilo priču o tome kako je u Kantonalnoj bolnici u Bihaću umro pacijent, 76-godišnji Husnija Kurtović, dok je osoblje gledalo utakmicu Evropskog prvenstva.

Sin pacijenta Enes Kurtović nije tužio nikoga, nego je insistirao da se provede unutarnja istraga. Ministar zdravstva Unsko-sanskog kantona Amir Murić tada nam je kazao da bolnica ima svoju komisiju koja radi na tom predmetu. Skoro pet mjeseci poslije, komisija je donijela rješenje koje je mnogo pogodilo ožalošćenog Enesa Kurtovića.

Medicinska procedura

U odluci je navedeno da je Kurtovićev prigovor neosnovan, iako na dio o nekorektnom ponašanju osoblja priznaju da postoji osnov za primjedbu.

– Taj dio odluke, u kojem se govori da su moji prigovori na odnos osoblja prema pratnji pacijenta osnovani, izazvao je u meni zgražanje. Ja se u svom pismu nisam ni žalio na odnos osoblja prema meni, već isključivo na odnos prema pacijentu. Čini se da će disciplinske mjere dobiti teta sa recepcije, koja je u pogrešno vrijeme otišla do kioska da kupi grickalice za dugu noćnu smjenu ili gospođa koja mi je dan poslije uručila otpusno pismo uz riječi: “Možete tužiti koga hoćete, ali od toga vam nema nikakve fajde.” Muško društvo koje je u sobi iza operacijske sale u kojoj je pacijent povraćao dva sata gledalo prenos utakmice vjerovatno neće snositi nikakve posljedice, jer su pacijenta “primili i liječili po medicinskoj proceduri”. Ispada, prema Komisiji i direktoru bolnice, da bi moj otac umro tako i tako, i da mu liječenje i nije bilo potrebno, a najveća greška osoblja bolnice je u tome što mi niko nije omogućio da utakmicu Hrvatska – Španija gledam s njima, prokomentarisao je Enes Kurtović, koji najavljuje prigovor na ovu odluku.

Slučaj Redžepović

Kantonalna bolnica u Bihaću u posljednje vrijeme jer pod oštrom kritikom javnosti, djelimično zbog ovog, ali i prošlomjesečnog slučaja smrti desetogodišnjeg dječaka Benjamina Redžepovića iz Mutnika kod Cazina.

Benjamin je imao rutinsku operaciju krajnika, nakon koje je poslan na kućni oporavak, da bi nakon nekoliko dana preminuo. U njegovom slučaju se također špekuliše o nemaru, površnoj kontroli, čak i pogrešnim lijekovima za oporavak. U sve se uključilo i Tužilaštvo USK-a, tako da se sve neće završiti na istrazi bolničke komisije. Također, obavljena je obdukcija djeteta i istraga o cijelom slučaju je u toku.

KOMENTARI