instant fap

Bosanci i Hercegovci u Umagu obilježili Dan nezavisnosti BiH

Bosanci i Hercegovci u Umagu obilježili Dan nezavisnosti BiH

subotu 29. februara 2020. godine, u organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Bujštine i Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Umaga, svečano je obilježen 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Ove dvije organizacije provode aktivnosti na očuvanju nacionalnog identiteta Bošnjaka na području Grada Umaga i Istre, i to njegovanjem jezika, kulture, historije, književnosti i običaja.

Svečanosti obilježavanja Dana nezavisnosti BiH u Umagu koja je upriličena u kazališnoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta “A. Babić” prisustvovao je Kemo Sarač, pomoćnik ministra u Sektoru za iseljeništvo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH koji se obratio prisutnima u ime Ministarstva i iskoristio priliku da se zahvali gradonačelniku grada Umaga gospodinu Viliju Bassanesu na podršci koju pruža iseljeništvu iz BiH, u konkretnom slučaju bošnjačkoj nacionalnoj manjini.

Nakon održane svečanosti i programa, gosp. Sarač je uručio bošnjačkim zajednicama zahvalnice u ime Ministarstva, kao zajednicama manjina, saopćeno je iz ovog ministarstva.

Također, u okviru ove posjete gosp. Sarač je održao sastanak sa gospođom Mersadom Borić, vijećnicom u gradskom vijeću Grada Umaga ispred bošnjačke nacionalne manjine i gradonačelnikom Grada Umaga, gospodinom Viliom Bassanesom, na kojem se razgovaralo o aktivnostima zajednice Bošnjaka Grada Umaga, kao i aktivnostima koje gradonačelnik provodi kako bi podržao manjine, odnosno Bošnjake u Umagu.

KOMENTARI