instant fap
NaslovnicaBiH

Bosanci i Hercegovci više neće na plavi Jadran? Radije biraju Tunis, Tursku, Albaniju…

Bosanci i Hercegovci više neće na plavi Jadran? Radije biraju Tunis, Tursku, Albaniju…

Gdje otići na ljetovanje ove godine, pitaju se mnogi Bosanci i Hercegovci. U obzir je potrebno uzeti osnovne elemente: udobnost smještaja i, naravno, cijene. S obzirom na to da je ekonomska situacija u BiH iz godine u godinu sve teža, gotovo da postaje nezamislivo odabrati dobru, a relativno povoljnu turističku destinaciju.

(Ne)poželjni Bosanci

Cijene smještaja na Jadranu ove godine su znatno povećane, javljaju mnoge turističke agencije, tako da, s obzirom na ionako loše kotiranje na tamošnjim prostorima, Bosanci i Hercegovci ni sami ne znaju da li uopšte uzeti u obzir hrvatsko primorje, koje je do unazad nekoliko godina bilo njihovo omiljeno.

Koliko smo bili nepoželjni turisti na hrvatskim plažama, svjedoči i sada već poznati naslov u listu Makarsko primorje ”Gosti koji su višak” u kojem se bh. građani navode kao oni koji ”smetaju na hrvatskom primorju jer mokre u more i nose sendviče od kuće”. Iako je nakon toga i sam predsjednik Ivo Josipović srdačno pozvao svoje prve susjede Bosance da slobodno dođu u Hrvatsku te da su itekako poželjni, čini se da građani BiH posljednjih godina uveliko izbjegavaju plavi Jadran. Da li su razlog tome vrtoglavo visoke cijene, ili manjak gostoprimstva i susretljivosti prema našim građanima, pokušali smo saznati od direktora Sektora turizma kompanije Centrotrans Muamera Lutvića.

– Istina jeste da se bh. građani posljednjih godina više odlučuju za Tunis, Tursku, a odskora i Albaniju. Ipak Hrvatska je i dalje atraktivna, ne u tolikoj mjeri kao ranije, ali i dalje visoko kotira. Razlog tome su uglavnom visoke cijene. Evo juni je nešto jeftiniji na svim destinacijama. Ove godine su aktuelna povoljna ljetovanja na Jadranu i naša agencija nudi smještaj u više od 60 hotela od Ulcinja do Opatije. Posebno se traži ljetovanje na Korčuli, gdje je prošle godine bilo više od 600 gostiju iz BiH u aranžmanu agencije, kazao nam je Lutvić.

Skupi Jadran i povoljni Tunis

Na Korčuli u svih pet hotela cijene se kreću od 280 KM za sedam dana u hotelu s dvije zvjezdice, pa od 700 do 800 KM i više u hotelu sa četiri. U ponudi su i Split, Primošten, Brela, Tučepi, Makarska i Trpanj. Što se tiče privatnog smještaja, Lutvić navodi da to sve zavisi od lokacije.

– Recimo, možete naći u Makarskoj smještaj i po 12 eura po osobi, ali taj smještaj je dosta udaljen od mora, ili se nalazi iznad magistrale. A, s druge strane, imate privatne smještaje u vilama koje su odmah tik do mora, a cijene se kreću od 25, 30 do čak 50 eura i više po osobi. Da, istina je, kriza se povećala, ali građani BiH generalno, opet nađu neki način da pokriju sve troškove koje donosi jedno ljetovanje. Recimo, zanimljivo je istaći da kada poredimo ponude u hotelu sa pet zvjezdica za dvije osobe u Tunisu sa istom takvom ponudom u susjednoj Hrvatskoj, cijene se drastično razlikuju. Ta ponuda u Tunisu, koja je all inclusive, košta 1.200 maraka, a u Hrvatskoj je skoro tri puta veća. Ista je stvar i sa cijenama u kafićima i restoranima, dodaje Lutvić te ističe da je hrvatsko primorje jedno od najljepših i najprivlačnijih, ali da gostoprimstvo i nije baš na visokom nivou.

On navodi da je ekonomska kriza u odnosu na prošlu godinu osjetno veća, ali da se bh. građani uprkos tome ne odriču ljetovanja kao jedine prilike za opuštanje.