instant fap

Bosanska dolina piramida: Otkriven novi tunel s vodom

Bosanska dolina piramida: Otkriven novi tunel s vodom

Sedmomjesečni rad tima Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” u perioduoktobar 2013. – april 2014. rezultirao je novim otkrićem. Krečući se jugoistočnim pravcem prema Bosanskoj piramidi Sunca, nakon stotinu metara otkriven je nezatrpan tunel polukružnog oblika, koji je čitavom dužinom ispunjen vodom. Voda je čista i bistra, piše portal Piramidasunca.ba.

Preliminarni nalazi potvrđuju da je ovaj tunel dugačak blizu 100 metara i na kraju je plafon zarušen. Ipak, kroz manji otvoreni dio se vidi da se tunel nastavlja još tridesetak metara i onda skreće udesno.

Drugi krak ovog tunela dugačak je pet metara i onda je blokiran ubačenim materijalom. Pošto ovaj dio nije pod vodom, Fondacija će se fokusirati na čišćenju ovog zatrpanog dijela.

Početkom maja postavljena je iluminacija o novoočišćenom dijelu Podzemnog labirinta te postavljen reflektor ispred sekcije s vodom. I ovaj dio će biti dostupan posjetiocima nakon 20. maja i izvedenih radova potrebnih za sigurnost turista.

Podsjećamo, Discovery Channel prošle sedmice završio je u Visokom snimanje dokumentarnog filma u okviru serijala The Unexplained Files.

Pogledajte fotografije i video snimak iz okoline Visokog…

http://youtu.be/J3bFc6AIb_Y

Radiosarajevo.ba

KOMENTARI