BRAVO Obuka iz alpinizma na Muležu

HomeLokalne temeSanski Most

BRAVO Obuka iz alpinizma na Muležu

Najveća poslijeratna investicija u Tomini

Jučer je na Muležu organizirana obuka u alpinizmu. Cilj obuke je osposobljavanje planinara za siguran boravak u planinama zimi i pravilno korištenje alpinističke opreme na terenu.

ALPINIZAM je planinarska disciplina tehničkog penjanja u visokim stijenama po odabranim dugačkim pravcima- smjerovima, uz korištenje alpinističke opreme, specijalnih pomagala i uvježbanih tehnika penjanja.

U cilju unaprijeđenja planinarskog sporta Sportsko planinarsko društvo „Mulež“ planira realizaciju brojnih projekata u budućnosti, a jedan od njih je izgradnja visećeg mosta i ferate na planini Mulež.

Prema riječima Samira Šadića, predsjednika društva, skupa su posjetili lokalitet na planini Mulež gdje je zamišljena izgradnja visećeg željeznog mosta dužine oko stotinu metara koji će povezati dvije stijene i predstavljati istinsku adrenalinsku atrakcija za planinare i avanturiste.

Također, u planu je i izgradnja ferate koja bi služila za alpinističku obuku i sigurno bi bila jedna od atrakcija na našoj planini. Sve bi to upotpunilo ponudu našeg Muleža, obzirom da smo u proteklom periodu uredili više planinarskih staza“, kaže Šadić. Inače, ferata ili „željezni put“ savladava se uz korištenje specijalne planinarske opreme za osiguranje, a planirana je i izgradnja nekoliko alpinističkih smjerova

Želimo da promovišemo zdrav život i da Mulež pretvorimo u mjesto gdje će vrijeme provoditi naši građani, porodice s djecom, pa nam je u planu i realizacija sadržaja za najmlađe, kao što su adrenalinski parkovi i slično. 

Naravno, ima tu mnogo posla, ali sve počinje s prvim korakom“, istakao je Šadić. Sportsko planinarsko društvo „Mulež“ osnovano je prije deset godina i danas okuplja više do osamdeset članova, te promoviše planinarstvo i prirodne ljepote naših krajeva, ali i cijele Bosne i Hercegovine. 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0