instant fap

Briševo: Zločin koji opominje

Briševo: Zločin koji opominje

mjesnoj crkvi u selu Briševo, danas je služena sveta misa te je na taj način obilježena 28. godišnjica zločina koji je počinjen nad mještanima ovog sela, a ovome događaju prisustvovala je i ekipa RTV „Sana“.

Misu je predvodio banjalučki biskup, Franjo Komarica, a zbog pandemija korona virusa i zdravstvene situacije, ovogodišnjoj misi prisustvovao je nešto manji broj nekadašnjih stanovnika ovoga sela. Briševo, koje je smješteno između Sanskog Mosta i Ljubije, praktično je zbrisano s lica zemlje tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Ovo mjesto, koje su prije rata nastanjivali mještani hrvatske nacionalnosti, tada je potpuno porušeno i popaljeno, a samo u dva dana ubijeno je 68 nedužnih mještana.

Danas u Briševu niko ne živi, a obnovljeno je tek nekoliko kuća. Većina nekadašnjih mještana i njihovih potomaka danas boravi u Republici Hrvatskoj ili nekoj od zapadnoevropskih zemalja. Ipak, rodnu grudu ne zaboravljaju. Okupljeni su u Udruženje Briševo, koje svoje sjedište ima u Zagrebu i okupljaju se nekoliko puta godišnje u rodnom selu.

Današnjem događaju prisustvovali su i predstavnici nekolicine nevladinih organizacija i mirovnih inicijativa koji su poručili kako zločin nad mještanima Briševa ne smije biti zaboravljen i da mora biti kažnjen.

O životu koji je nekada cvjetao na ovim prostorima svjedoče samo ruševine kuća i imanja koje je potpuno zarobila bujna vegetacija. O zločinu kojeg su pripadnici Šeste sanske brigade i Prijedorske brigade Vojske Republike Srpske počinili u ovom živopisnom selu prikupljena je obimna dokumentacija, a postoji i knjiga svjedočanstava preživjelih žrtava.

Tokom krvavog pira ubijani su čak žene i djeca, a mnoga ubistva počinjena su na krajnje surov i sadistički način. Zločin u Briševu se pominje u nekoliko sudskih predmeta koji su pred Haškim tribunalom vođeni protiv odgovornih funkcionera Republike Srpske, ali niko od neposrednih izvršilaca do danas nije kažnjen.

KOMENTARI