instant fap

Četiri potresa pogodila Glamoč! Prvi jačine 4,6 Richtera osjetio se i u Hrvatskoj!

U petak u 21.57 sati jači zemljotres potresao je ponovo BiH, a osjetio se i u susjednoj Hrvatskoj. Nakon njega uslijedila su tri slabija zemljotresa, kao posljednica smirivanja tla

Epicentar potresa magnitude 4,5 stepeni po Richteru, a koji se dogodio u petak u 21.57 sati, ovaj put je bio u Glamoču.

Prvi od četiri potresa, koja su u petak i subotu u noći pogodila Glamoč, snažno se osjetio i na području Srednje Dalmacije, od Splita i Kaštela pa sve do Makarske, javljaju hrvatski mediji.

Prema internetskoj stranici za praćenje potresa uživo http://quakes.globalincidentmap.com/, prvi potres bio je jačine 4,6 po Richteru s epicentrom na dubini od oko deset kilometara, a oko 22.30 područje BiH opet se zatreslo, no slabije, te je zabilježeno podrhtavanje jačine 2,7 stepeni po Richteru čiji je epicentar bio na dubini od oko dva kilometra.

Kao posljedica smirivanja tla, i noćas (subota) oko 00.30 časova na području Glamoča registrovan je i umjeren zemljotres. Magnituda ovog potresa u hipocentru je iznosila 3,7 stepeni Richtera, a intenzitet u epicentru je bio pet stepeni Merkalijeve skale. Nekoliko sati kasnije, još je jedan potres s epicentrom u Glamoču pogodio Bosnu i Hercegovinu. Četvrti zaredom zemljotres dogodio se u 03.46 sati, a bio je jačine 3,2 Richtera.

Područje Bosne i Hercegovine proteklih je dana seizmološki izuzetno aktivno, a velik broj snažnih podrhtavanja tla zabilježeno je u okolici grada Zenice.

KOMENTARI