instant fap

Činjenice umjesto obećanja: U Sanskom Mostu realizovani projekti vrijedni 3,5 miliona KM

Općinski odbor SDA Sanski Most upriličio je u petak javnu tribinu čiji je cilj bio da se građani upoznaju sa rezultatima rada stranke u proteklom mandatu. Ovom prilikom predstavnici Sanskog Mosta u organima vlasti na svim nivoima iznijeli su niz činjenica o već urađenom, ali i o planovima za naredni period.

Kako je istakao prvi uvodničar, načelnik Faris Hasanbegović, je podnio izvještaj za protekle dvije godine i upoznao građane sa realiziranim i projektima u toku.

„Općina Sanski Most je u ovom periodu realizirala ukupno 3.538.942,00 KM kroz projekte javne i komunalne infrastrukture, uz 1.058.740,00 KM koji su trenutno u fazi realizacije. Odobreno nam je još dodatnih oko milion KM za koje se trebaju provesti postupci izbora izvođača. Posebno bih se zahvalio na podršci koju je ova općina imala sa viših nivoa, i svakako ministarstvu Šemsudina Dedića i Federalne vlade za rekonstrukciju preko 20 km lokalne putne infrastrukture oštećene u poplavama 2014. godine. Prezentirani su i značajni projekti u 2018. godini koji uključuju put prema Banjaluci, kanalizacionu mrežu u Zdeni, veći broj lokalnih vodovoda i mnoge projekte infrastrukture u većini mjesnih zajednica.“

Ostvaren je i značajan napredak u privredi, istekao je Hasanbegović. „Svi parametri su u porastu. Izvoz je dostigao rekordni iznos od 43 miliona KM u 2017. i veći je za gotovo 9 miliona KM u odnosu na 2016. godinu.  Otvorene su tri nove firme sa oko 200 novih radnih mjesta. U izgradnji je nova njemačka firma „HIK“ u kojoj će već u 2019. godini posao naći 100 novih radnika. Općina Sanski Most je među prvim recertificiranim općinama i nosioc BFC certifikata. Vlastitim sredstvima iz budžeta smo u ovoj godini podržali zapošljavanje novih 39 lica sa ukupno 244, 296 KM u 18 različitih firmi, uz dodatnih 7 „Start up“ biznisa za mlade sa 35.000,00 KM.“

Načelnik je istekao da su njegovoj administraciji najvjerniji partner građani koji su svojim sredstvima sufinancirali dobar dio projekata u Sanskom Mostu. Kazao je i da su ostvarene dobre relacije sa nekoliko zemalja i njihovih vlada koje su veliki investitori na teritoriju ove općine.  „Primjera radi samo kroz projekte koji su realizovani sa Vladom Švicarske realizovano je 954.000,00 KM, Švedske 340.000,00 KM, a spomenuti su i značajni projekti sa gradom Hamm i vladama Japana, Turske, Njemačke i SAD-a. Dobar rejting ove općine olakšava realizaciju nekoliko projekata sa UNDP-om i USAID-om koji u infrastrukturi i privredi Sanskog Mosta daju značajan doprinos.“

Na kraju, načelnik se posebno zahvalio Vladi USK-a i premijeru Rošiću, koji su jedan od najznačajnijih investitora na prostoru Sanskog Mosta, skupštinskim zastupnicima koji su podržavali projekte u Sanskom Mostu bez obzira na njihovu stranačku pripadnost, koalicionim partnerima kao i vijećnicima pozicije i opozicije koji su prepoznali dobre projekte i konstruktivno ih podržali za dobrobit svih građana Sanskog Mosta. Načelnik Hasanbegović je na kraju istakao: „Da se političari ne pamte po diskusijama, mandatima niti plakatima, već samo po tome šta su doprinijeli za svoju lokalnu zajednicu i državu BiH u cjelini…“

  

Zastupnik u Skupštini US – kantona Sanel Mahić, u svom obraćanju je istakao: „U prethodnom mandatu većinu vremena SDA nije bila dio vlasti USK-a, a kraj tog mandatnog perioda naš kanton je dočekao u nezapamćenoj financijskoj krizi. Neplaćeni računi, neisplaćeni poticaji, dugovanja za stipendije, neisplaćena socijala, gomilanje dospjelih rata kredita. Budžetskim korisnicima je prijećeno isključivanjem električne energije, većina voznog parka nije bila u funkciji zbog neplaćenih računa za gorivo i mnoga druga dugovanja. Pored toga, potrošena su namjenska sredstva sa podračuna u iznosu od 15,34 miliona KM, nezakonski je stvorena obaveza iznad budžetom odobrenih sredstva u iznosu od 3,5 miliona KM, tako da je pored nagomilanih sudskih presuda, dodatno stvoren minus od preko 67 miliona budžetskih sredstava, a o čemu su svjedočili i kasniji revizorski izvještaji.

U jednom ovako teškom i anarhičnom ambijentu SDA nakon izbora 2014. godine preuzima odgovornost i ovaj Gordijev čvor koji je stezao USK-a polako je počeo da popušta. Nakon rekonstrukcije Vlade i stupanja na scenu Rošićeve manjinske Vlade, unatoč čestim pokušajima smjene iste, studioznim pristupom problemima, marljivim i strpljivim radom, konsolidirano je stanje budžeta i kanton je krenuo putem oporavka.

Uspjeli smo popraviti položaj kantona unutar Federacije BiH, a za našu općinu obezbijediti značajna financijska sredstva sa nivoa kantona. Za putnu infrastrukturu smo obezbijedili 995.000,00 KM, za industrijsku zonu Šejkovača dodatnih 100.000,00 KM, izvršena je rekonstrukcija mosta u Kamengradu u iznosu 206.000,00, obezbijeđena su sredstva za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u iznosu od 315.000,00 KM. Pored toga obezbijedili smo i značajna sredstva za energetsku efikasnost objekata kao i izgradnju spomen obilježja. Vlada USK-a je regresirala kamate kreditima maloj privredi tako da je na ovaj način plasirano preko 9 miliona KM za 28 privrednih subjekata. Tu su i mnogi drugi pozitivni rezultati koje je nemoguće sve večeras pobrojati.

Iz ovog kratkog izlaganja vidljivo je da nisu sve stranke iste, da nije nebitno kome narod daje povjerenje, a donijet će i direktnu odluku o tome, da li će na vlasti biti oni koji će ovaj kanton voditi u minuse i deficite ili oni koji će ga voditi napred ka povećanju sveukupnog životnog standarda naših građana.“

Kao treći govornik, federalni zastupnik Asim Kamber je istakao da se: „BiH danas nalazi korak do kandidatskog statusa. To je razlog što buduća već dogovorena koalicija Dodik – Čović uporno podiže strasti i političke tenzije u BiH. Podgrijava se emocija rata, slave zločinci i negiraju zločini, obilježavaju kojekakve godišnjice državnih tvorevina osuđenih kao zločinački pothvati, sve sa ciljem destabilizacije BiH i postizanja neostvarenih ratnih ciljeva. Na izborima 2006. ukupno je prijavljeno 8 koalicija a za izbore 2018. ih je prijavljeno rekordnih 36 od čega najveći broj u Federaciji BiH. Ovi koalicioni političko – interesni karteli nisu programski niti ideološki, nemaju nikakve strategije osim da slabe SDA. U nacionalno paraliziranom društvu, ugroženom neskrivenim teritorijalnim pretenzijama komšija, neriješenim ustavnim uređenjem, samo bi gore bilo ovim ćoravim i neodgovornim koalicionim neznalicama prepustiti vlast“, zaključio je Kamber u svome izlaganju.

Prisutnima se obratio i Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić koji je istakao da u Sanskom Mostu umjesto velikih riječi i velikih obećanja iznesene su isključivo činjenice. ”Pozitivno sam iznenađen svim projektima o kojima je bila riječ i potvrdilo se kako je ovo općina s kojom odlično sarađujemo, čija je administracija izuzetno efikasna. Kao federalni ministar, kroz čije je ministarstvo realiziran veliki broj projekata, mogu samo reći kako je to bilo izuzetno pozitivno iskustvo i primjer jedne dobre saradnje s lokalnom samopravom”, zaključio je.

Uz veliku posjećenost i otvaranje svih aktualnih pitanja lokalnim čelnicima, prisutni građani su velikim aplauzom potvrdili partnerstvo sa SDA koje u gradu na 9 rijeka traje preko 20 godina.

KOMENTARI