instant fap

Clean start: Stanje u Hrvatskoj katastrofalno

Clean start: Stanje u Hrvatskoj katastrofalno

Hrvatsko građanstvo je uznemirila informacija da će se dijelu državnih službenika povećati plaće, dok se većini stanovništva primanja smanjuju. Uz najave proračunskih rezova i otpuštanja radnika, već uplašeno građanstvo dodatno je zabrinuo danas predočeni tzv. Clean start, odnosno analiza zatečenog stanja u 22 državna tijela i trgovačka društva na dan 1. siječnja 2012. godine.

Kako javlja dopisnik agencije Anadolija iz Zagreba, Clean start je pokazao da je stanje u državi katastrofalno, s ogromnim dubiozama i bez ikakvih naznaka reformi i restrukturiranja, a ova informacija dolazi kao potvrda prošlomjesečne ocjene kreditne agencije Standard and Poor's da je hrvatski kreditni rejting „smeće”.

Clean start je iznimno zanimljiva analiza za sve kritizere koalicijske Vlade. Naime, nova Vlada u sektoru pomorstva, prometa i infrastrukture, gdje je najteže stanje, zatekla je dug od 68,8 milijardi hrvatskih kuna (1HRK = 0,131 EUR), uz državne subvencije od 5,7 milijardi kuna i gubitak od 1,2 milijardi kuna.

U zdravstvenom sustavu, uz dug od 5,7 milijardi kuna otkriveno je još 677 milijuna kuna neevidentiranih dugoročnih obveza. U tri ministarstva – gospodarstva, poljoprivrede i financija zatečene su neplaćene obveze od ukupno 1,46 milijardi kuna. U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta obveze su iznosile oko 1,5 milijardi kuna, što je 12,3 posto proračuna za 2011. godinu, od čega se 1,38 milijardi odnosilo na obveze za kredite. HRT je do početka 2012. akumulirao gubitke od 333 milijuna kuna i dug od 418 milijuna kuna, što je dovelo do toga da je dug te javne ustanove bio dva i pol puta veći od kapitala.

Ovi podaci bjelodano ukazuju da je zatečeno stanje, kada je vlada na čelu sa Zoranom Milanovićem preuzela dužnost, bilo puno gore od onoga što se mislilo, ali i što se danas u javnosti misli. Mnogi analitičari upozoravaju da Vlada doista vodi najžešću bitku da državu održi na nogama. Milanović mora do krajnjih granica mobilizirati sve što god ima na raspolaganju u javnome sektoru i uvesti najvišu i najstrožu razinu kriznoga upravljanja.

S druge strane, opozicijski HDZ na čelu sa Tomislavom Karamarkom, Vladu Hrvatske ovih dana naziva “dvoličnom crvenom peronosporom”. Međutim, u hrvatskim medijima danas se može čuti da podacci Clean starta pokazuju da “nemaju moralno pravo zucnuti i jednu jedinu riječ jer su za sobom ostavili spaljenu zemlju”.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić rekao je danas na predstavljanju Clean starta da “takvi podaci pojašnjavaju i zašto je u tri godine hrvatski javni dug narastao za 65 milijardi kuna i zašto nam je ove godine dug na ime kamata porastao za tri milijarde kuna. Za tako velike dubioze ne može se naći brzo rješenje, pogotovo jer Hrvatska mora paralelno smanjivati proračunski deficit, pa će Vlada provoditi fiskalnu konsolidaciju i sanirati dugove na rate kroz idućih nekoliko godina”, najavio je Grčić.

Clean start stoga predlaže Vladi hitno pokretanje niza mjera za sanaciju stanja, poput standardizacije vođenja evidencije, centralizacije javne nabave, objedinjavanja informatičkog sustava, hitne kontrole troškova u HZZO-u i bolnicama te stvaranja jedinstvenog modela upravljanja i raspolaganja državnom imovinom.

KOMENTARI