instant fap
NaslovnicaUncategorized

Da li vas prate na facebooku?

Da li vas prate na facebooku?

Neke od spornih riječi su: aerodrom, incident, evakuacija, plin, infekcija, virus, bakterija, bolest, svinjetina, elekomunikacije, napad…

Odavno je poznato da Amerikanci prate društvene mreže kao jedan od komunikacijskih kanala kojima se služe teroristi, a sada je postalo poznato koje su ključne riječi i izrazi koje u Ministarstvu domovinske sigurnosti naročito prate kao neke od potencijalnih naznaka terorizma ili katastrofa, prenosi dnevnik.hr.

Ovaj je popis jako širok i obuhvata  veliki broj riječi koje svi gotovo svakodnevno koristimo u (online) komunikaciji te je nemoguće pratiti sve korisnike koji na Facebooku ili Twitteru spomenu terorizam, Kinu ili riječ katastrofa, ali će korištenje kombinacije nekih takvih riječi sigurno privući pozornost DOHS-a koji će pratiti ponašanje tih osoba na internetu.

Sam popis spornih riječi podijeljen je na nekoliko kategorija – osim neizbježnih kategorija poput nacionalne sigurnosti, cyber sigurnosti i terorizma, na popisu se nalaze i kategorije povezane s nuklearnom energijom, bolestima, zarazom, infrastrukturnom sigurnošću, sigurnosti granice s Meksikom te popis riječi vezan uz prirodne katastrofe.

Ovaj je popis na internetu objavila organizacija za zaštitu privatnosti Electronic Privacy Information Center koja ga je nazvala ‘širokim, neodređenim i nejasnim’. Također, iz ove organizacije upozoravaju da ovaj popis uključuje veliku količinu riječi koje su u potpunosti nepovezane s misijom Ministarstva domovinske sigurnosti, a to je zaštita od terorizma i katastrofa.

Neke od spornih riječi su: aerodrom, incident, evakuacija, plin, infekcija, virus, bakterija, bolest, svinjetina, elekomunikacije, napad, Meksiko, Kina, Kolumbija, Iran, hakeri, lavina, društveni mediji i brojne druge.

Naravno, ako u svojoj objavi na društvenim medijima spomenete Iran ili hakere jasno je da vas niko neće pratiti, no ako na Facebooku napišete kako ste, čekajući na aerodromu let za Iran čitali članak o hakerima iz Kine koji na društvenim mrežama  prijete napadom na meksičke narkokartele, možda bi se u nekom uredu u SAD-u mogla upaliti crvena lampica te bi agenti mogli malo detaljnije pregledati vaše online aktivnosti.