instant fap

Dan bijelih traka u Sanskom Mostu!

Okupljanjem na Trgu ljiljana u Sanskom Mostu, građani su danas obilježili Dan bijelih traka.

Organizator okupljanja, u znak solidarnosti s žrtvama genocida u Prijedoru, bila je neformalna grupa građana. Sanjani koji su se okupili na lokalitetu spomen fontane oko ruke su nosili bijele trake te su na taj način dali podršku porodicama žrtava genocida koji je izvršen u toku protekle agresije na području Prijedora.

Na skupu je kazano nešto više o samim zločinima u Prijedoru, te je pročitano pismo Gradonačelniku Paviću, sastavljeno od strane Prijedorskih udruženja žrtava.

Tamošnja udruženja koja okupljaju žrtve i njihove porodice pozvali su sve građane u Bosni i Hercegovini i šire da danas iskažu svoju solidarnost noseći bijelu traku oko ruke ili isticanjem zastave ili bijelog čaršafa na svom prozoru.

Trideset i prvog maja 1992. godine vlasti bosanskih Srba u Prijedoru izdale su naredbu putem lokalnog radija kojom se naredjuje nesprskom stanovnistvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, i da pri izlasku iz kuca stave bijele bijele trake oko rukava.

Nađa Nukić i Flamenko Bahtić, jedni od organizatora današnjeg obilježavanja,  građanima Sanskog Mosta su dijelili bijele trake i edukativni materijal o današnjem danu.

Arnel Terzić je kazao da ovaj skup nastoji dati podršku svim stradalima u genocidima širom BiH, a posebno u Prijedoru, te da jedina satisfakcija žrtvama može biti adekvatna kazna za počinioce ovih nedjela.

Mensur Seferović je također ispred organizatora današnjeg okupljanja podsjetio kako je jedan od ciljeva skupa da se uputi poruka lokalnim vlastima u Prijedoru da se žrtvama genocida omogući nesmetano obilježavanje svih počinjenih zločina.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je rezultate kampanje progona nesrpskog stanovništva koja je uslijedila uporedio s genocidom.

Na hiljade ljudi je ubijeno, zatočeno, mučeno, deportovano ili silovano i Prijedor kao zajednica se promijenio zauvijek.

Opštinske vlasti u Prijedoru do današnjeg dana nisu žrtvama ove genocidne kampanje na bilo koji način odali poštu za patnje kroz koje su prošli.

[flagallery gid=21 name=Gallery]