HomeSanski Most

„Dani otvorenih vrata Bayera“

Održan tradicionalni bajramski koncert

U Sanskom Mostu , na oglednim parcelama Srednje poljoprivredne škole Sanus Futurum , održana je manifestacija „DANI OTVORENIH VRATA BAYERA“.

Uz organizatore iste manifestacije –njemačke kompanije Bayer Crop Science, učenike Srednje poljoprivredne škole istoj su prisustvovali i predstavnici Poljoprivrednog zavoda Unsko-sanskog kantona . Na oglednim parcelama zasijanih kukuruzom korištena su hemijska sredstva proizvođača Bayera.

Prema riječima dir.Poljoprivrednog zavoda USK-a mr.Smaila Toromanovića na prostoru Kantona godišnje se upotrijebi oko 120t različitih pesticida. Isto se distribuira putem 36 poljoprivrednih apoteka. Korištenje hemijskih sredstava u poljoprivredi danas postoje ozbiljan problem kako zbog prekomjerne  i neadekvatne upotrebe tako  i uticaja istih na pčelarsku proizvodnju  ali i zdravstvenu bezbjednost potrošača.

Upravo zbog tih činjenica , dir. Toromanović je ukazao na značaj ovakve manifestacije  jer se istom želi  između ostalog,   poslati poruka o potrebi promjene javne svjesti , osobito poljoprivrednih proizvođača sa aspekta kvantitativne  i vremenske upotrebe istih. Njemačka kompanija Bayer prezentovala je nekoliko vrsta pesticida koja nemaju ili imaju jako  mali uticaj na okoliš i zemljište čemu se mora težiti u narednom periodu.

Problematika upotrebe pesticida u savremenoj poljoprivrednoj proizvodnji je neizostavna ali ovakve i slične manifestacije moraju imati u budućnosti , jači edukativni karakter jer ugibanje pčela u posljednje dvije godine  na prostoru Kantona, djelom uzorkovano i neodgovarajućom primjenom pesticida.