instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

„Dani polja kukuruza“

„Dani polja kukuruza“

U sklopu ovogodišnje manifestacije „Dani polja kukuruza“, koja je održana u selu Fajtovci, nadomak Sanskog Mosta, predstavljene su nove hibridne sorte kukuruza, znatno otpornije na  na sušu i druge klimatske nepogode.

Istaknuto je kako primjena modernih agrotehničkih saznanja i dostignuća u poljoprivrednoj proizvodnji danas imaju presudan uticaj.U okviru ovog događaja predstavljeni su hibridi sjemenske kuće „Pionir“ koji su zasijani na 15 dunuma zemljišta u vlasništvu poljoprivrednog proizvođača Enesa Tatarevića.

Radi se o hibridnim sortama kukuruza koji su se pokazali izuzetno otpornima na ovogodišnju sušu, tako da je i pored ekstremnih vrućina i nedostatka padavina urod kukuruza veoma dobar. „Proizvođači sjemenskog kukuruza se poslednjih godina suočavaju sa problemom kako proizvesti otporne sorte na ekstremne klimatske uslove kojima smo izloženi. Uspjeli smo proizvesti veoma otporno sjeme i njegova uspješnost nicanja iznosi preko devedeset procenata, dok su prinosi za pet procenata veći u odnosu na dosadašnje hibride.“, istakao je predstavnik firme „Pionir“, Anel Jogić.

Cilj održavanja manifestacije „Dani polja kukuruza“ je popularizacija novih hibrida kukuruza koji su otporniji na ekstremne vremenske uslove. Na ovoj manifestaciji se još jednom pokazalo da nauka, agrotehnika, sjemenski materijal i nove tehnologije značajno ublažavaju efekte klimatskih poremećaja. Dugotrajni sušni period tokom ove godine uzrokovao je velike štete u poljoprivrednoj proizvodnji, a posebno na parcelama kukuriza, te su procjene kako je uslijed suše na području Općine Sanski Most potpuno ili djelimično uništeno oko 80 posto zasada ove kulture koja je primarna u stočarskoj proizvodnji.

KOMENTARI