instant fap

Demografska karta: Broj razvoda u BiH skoro udvostručen

Demografska karta: Broj razvoda u BiH skoro udvostručen

Tokom prvih devet mjeseci 2018. godine u Bosni i Hercegovini su razvedena 1.702 braka, saopćila je Agencija za statistiku BiH.

U odnosu na isti period 2008. godine, broj razvoda je skoro udvostručen, jer su te godine za devet mjeseci rastavljena svega 904 braka.

Najviše razvedenih brakova, od januara do septembra ove godine, zabilježeno je u augustu (275), a najmanje partnera razvelo se u junu (159).

Podsjetimo, prema nekim istraživanjima, najčešći razlozi razvoda su nevjera i nasilje u porodici, a utvrđeno je i da je razvod sve češći među starijim bračnim parovima. Kao razlozi za razvod pojavljuju se i razlike u stavovima, gubitak emocija, te finansijski problemi.

Stručnjaci upozoravaju da prilikom razvoda, koji je stresan za supružnike, ispaštaju i djeca, jer se nose s posljedicama koje se direktno odražavaju na njihovo odrastanje, piše Info-Bijeljina.

“U Bosni i Hercegovini tokom prvih devet mjeseci 2018. godine registrirano je 21.006 živorođene djece što u odnosu na isti period 2017. godine pokazuje pad broja živorođenih za 2,09%, a umrlo je 27.182 lica, što u odnosu na isti period 2017. godine pokazuje rast broja umrlih za 0,02%”, saopćili su iz Agencije za statistiku BiH.

Jedina svijetla tačka je to što je u proteklom periodu sklopljen nešto veći broj brakova.

“Tokom prvih devet mjeseci 2018. godine u Bosni i Hercegovini sklopljena su 15.062 braka, što u odnosu na prvih devet mjeseci 2017. godine pokazuje povećanje za 1,29%”, kažu iz Agencije za statistiku BiH.

KOMENTARI